open-navfaktor-logo
search
Zastupnik HSS-a
Karamatić: Prema zakonima vlast u FBiH bi trebali činiti SDA, HDZ i SDP; Komentirao i Bradarinu izjavu o Kordiću
Mario Karamatić, predsjednik HSS-a i zastupnik koalicije okupljene oko HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kazao je za N1 da bi prema zakonima i Ustavu BiH vlast u ovom entitetu trebali činiti SDA, HDZ i SDP. On je komentarisao i spornu izjavu predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare u kojoj je zaključila da je Dario Kordić prestao biti ratni zločinac nakon odsluženja kazne. Zločin je zločin, bez obzira je l' neko odležao kaznu ili nije, to se ne može pravdati, poentirao je Karamatić.
22.03.2023. u 18:54
get url
text

Hoće li biti vlade do 6. aprila?

- To je prilično kompleksno pitanje, optimizam gospodina Dragana Čovića i nije tako zarazan. Da budemo pošteni do kraja, Federacija još uvijek nije u blokadi. Što se tiče Refika Lende (SDA), možda on promijeni mišljenje, možda interveniše Christian Schmidt ili se sastavi nova koalicija.

Možda se Čović predomisli?

- Nije problem u SDA, problem je u gubitku povjerenja. Bakir Izetbegović se javno hvali kako je nama lagao u HNS-u i vrlo je teško nakon toga izgraditi povjerenje. Ova koalicija funkcioniše i nema razloga da tražimo novog partnera. Iako bih ja lično bio najsretniji, matematika i zakoni tako kažu, da bi okosnicu vlasti trebali činiti SDA, HDZ i SDP. Još kad bi tu bile ostale stranke "Trojke" onda bi imali komotnu većinu da izmijenimo Ustav i Izborni zakon.

Kad je Izetbegović lagao, kako tvrdite?

- Hvalio se javno i u raznim emisijama kako je bukvalno vrtio u krug nas, međunarodnu zajednicu… Grupacija koja se okupila oko Izetbegovića ili je na sudu ili nešto lažu i petljaju. Jednostavno je teško imati povjerenje.

Ima i grupacija oko Čovića koja je na sudu, evo slučaj Respiratori?

- Ima, ali će svi biti oslobođeni. Rekao je Bakir (Izetbegović, op.a.) da će biti oslobođeni.

Sad vjerujete Izetbegoviću?

- Kad kaže da će biti oslobođeni onda će i biti. Isto je tako kazao za Asima Sarajlića.

Da je predsjednica Federacije BiH Bradara (HDZ) na mjestu potpredsjednika Lende – šta bi ona napravila?

- Identičnu stvar. Bradara nikada ne bi podigla ruku za vladu u kojoj nije HDZ. Zakoni i Ustav Bosne i Hercegovine kažu da većinu u Federaciji trebaju činiti SDA, HDZ i SDP. E sad kakvi su odnosi između pojedinih stranaka, šta je dogovoreno sa strancima…

VEZANI TEKST - Bradara: Valjda je Dario Kordić prestao biti osuđenik za ratne zločine nakon što je odležao kaznu

Bradara je rekla da se ne odriče prijatelja, ratnog zločinca Darija Kordića, i da se prestaje biti ratni zločinac nakon odsluženja kazne?

- Možda je malo nespretna izjava. Zločin je zločin, bez obzira jel neko odležao kaznu ili nije, to se ne može pravdati. Pravosnažne presude je prilično glupo okretati drugačije. Poštujem presude svih sudova.

Dakle ne podržavate ovakvu izjavu Bradare?

- Ne podržavam ovakvu formulaciju.

Podržavat li moguću intervenciju Schmidta?

- Ja bih bio sretan da nije ni sada intervenisao. Najsretniji bih bio da nikada nijedan visoki predstavnik nije intervenisao. Oni sve do sada što su uradili, svaka njihov intervencija generisala je neku krizu u Bosni i Hercegovini. Ova posljednja je izazvala veliku medijsku pažnju jer bila prva koja nije išla niz dlaku sarajevskoj čaršiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.