open-navfaktor-logo
search
Zakon iz 1993.
Karadžićeva odlikovanja: I Dodiku je "predsjednik zločinac" uručio Orden Nemanjića
Posljednja dodjela odlikovanja entiteta RS bila je ove godine u januaru, kada je u Banjoj Luci obilježen neustavni praznik 9. januar.
16.10.2019. u 20:26
get url
text

U entitetu Republika Srpska i danas je na snazi Zakon o odlikovanjima i priznanjima kojeg je 27. aprila 1993. godine potpisao osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

Ovim zakonom ustanovljeno je 14 odlikovanja. Ordeni Republike Srpske prema važnosti su Orden Republike Srpske, Orden Nemanjića, Orden Karađorđeve zvijezde, Orden Miloša Obilića, Orden Njegoša, Orden Krst milosrđa, Orden zastave Republike Srpske, Orden Svetog Petra Zimonjića, prvog i drugog stepena (zlatni i srebrni) i Orden časti sa zlatnim zracima.

Medalje prema važnosti su Medalja Petra Mrkonjića, Medalja zasluga za narod, Medalja za hrabrost (Medalja Gavrila Principa, zlatna i srebrna), Medalja za vojne zasluge i  Medalja za vojničke vrline.

Do sada je najmanje 300 osoba primilo odlikovanja. Ovaj zakon u nekoliko navrata pokušao je osporiti nekadašnji delegat u Vijeću naroda RS-a, potpredsjednik SDA Edin Ramić, no to mu nije pošlo za rukom.

Ordenom RS-a sa ogrlicom odlikovani su patrijarh Pavle i zločinac Slobodan Milošević. Ordenom RS-a sa lentom odlikovani su ratni zločinci i haški osuđenici Biljana Plavšić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Momčilo Krajišnik, te Vojislav Maksimović, Jovan Rašković, Nikola Koljević.

Pored ovih, postoje još i Orden Njemanjića i Orden Njegoša. Svi oni primili su ordene iz ruku ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Zanimljivo je da je među onima koje je Karadžić odlikovao svojim ukazom i Milorad Dodik, aktuelni predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH. On je za zasluge dobio Orden Njemanjića.

U oktoburu 2016. godine u Narodnoj skupštini RS-a bez prisustva zastupnika Bošnjaka, Dodikovom odlukom dodijeljene su povelje zaslužnim organizacijama i pojedincima, od kojih je jedna pripala i Karadžiću.

Posljednja dodjela odlikovanja entiteta RS bila je ove godine u januaru, kada je u Banjoj Luci obilježen neustavni praznik 9. januar.

Ponovo je među dobitnicima bio još jedan ratni zločinac.

Odlikovani su premijerka Srbije Ana Brnabić, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov i postuhmno Slavko Lisica, general Vojske RS-a koji je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine i granatiranje Šibenika 1991.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.