open-navfaktor-logo
search
Otkriveno
Karadžićev lobista koji je dijelio lažne pamflete o BiH kandidat za Evropski parlament
Iako je priznao da je možda bio "naivan", Kennedy nije želio komentirati da li je te 1992. godine znao da pamflet sadrži laži
22.05.2019. u 09:30
get url
text
John Kennedy

John Kennedy, kandidat britanske stranke Brexit na predstojećim izborima za Evropski parlament, pomagao je svojevremeno u širenju lažnih vijesti u korist osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića. Pokazali su to rezultati istrage koju su proveli Source Material i Open Democracy.

Kennedyja su nadgledale sigurnosne službe zbog saradnje sa Karadžićem, koji je, podsjećanja radi, u martu ove godine osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ratne zločine počinjene u BiH.

Kennedy je, piše Open Democracy, u julu 1992. godine organizirao konferenciju za medije u Londonu, na kojoj je, skupa sa Karadžićem, dijelio pamflete o navodnim zločinima Bošnjaka nad Srbima, koji su kasnije opovrgnuti. Danas svoju saradnju sa Karadžićem pravda tezom da je ona odvijala "mnogo prije nego što je bilo ko optužen za bilo kakav zločin".

- Sastao sam se sa Karadžićem skupa sa britanskim parlamentarcima i članovima Državnog vijeća iz svih stranaka, uključujući Paddyja Ashdowna i druge. Ti sastanci nisu bili tajni i nisu kritikovani ili komentirani u medijima u to vrijeme, samo nekoliko godina kasnije kada sam postao kandidat – kazao je Kennedy.

Iako je priznao da je možda bio "naivan", Kennedy nije želio komentirati da li je te 1992. godine znao da pamflet sadrži laži.

Visoki sud je 1996. godine naložio Laburističkoj stranci da Kennedyju isplati naknadu štete jer su ga optužili da je zadržao veze sa Karadžićem te da, s tim u vezi, nije podoban kandidat za obnašanje javne funkcije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali čak i nakon što su veze sa Karadžićem nestale, Kennedy je, tvrde iz Open Democracyja, nastavio širiti neutemeljene glasine o bošnjačkim zločinima. U pismu The Guardianu iz 1997. godine, ponavljao je tvrdnje da su Bosanci bombardirali vlastite civile dok su stajali u redu za hljeb, a kako bi zadobili naklonost međunarodne zajednice, što je, dodaju, teorija zavjere koju je promovirao mirovnjak UN-a sa platnog spiska prosrpskih lobističkih grupa.

- Tvrdnja da je masakr u redu za hljeb bila operacija pod lažnom zastavom vrlo je brzo u to vrijeme osuđena kao propaganda u ime srpskih ekstremista - izjavio je historičar Marko Hoare.

Kennedy nije odgovorio na detaljna pitanja Source Materiala i Open Democracyja o njegovim vezama sa Karadžićem.

Kennedy je zapravo rođen u Beogradu kao Jovan Gvozdenović, a javnosti u Velikoj Britaniji i na ovim prostorima postao je poznat početkom 90-ih godina, kada je otvoreno zastupao srpske interese u okviru svog političkog i javnog djelovanja. Dok su srpske snage vršile etničko čišćenje u BiH, Kennedy je pomagao u organizaciji posjeta britanskih političara Slobodanu Miloševiću.

Dokumenti koje su Kennedy i Karadžić dijelili 1992. godine na konferenciji za medije u Londonu su negirali postojanje etničkog čišćenja kojeg su Srbi provodili nad ostalim narodima, što je, dodaje se u izvještaju, kasnije opovrgnuto u Hagu. Umjesto toga, za etničko čišćenje su optuživali Bošnjake, a dokumenti su sadržavali i opise navodnih bošnjačkih zločina, poput ubijanja Srba "vađenjem mozga iz živih ljudi".

- To je bila propaganda koja sadrži neutemeljene, fantastične tvrdnje i groteskne laži - rekao je Hoare.

Bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown je za Kennedyja tvrdio da je bio pouzdani Karadžićev lobista te da je bio usko povezan sa osuđenim ratnim zločincem u toj mjeri da ga je mogao "pozvati na telefon u 2.30 ujutro".

- On jasno misli da su pobijedili i ima 73 različita razloga zašto ne bismo trebali podržavati muslimane. Izvanredan čovjek. Izvanredno samopouzdanje, ali nedostaje mu zdrav razum. Nekako, on je dobro društvo, čak i ako, ili možda zato što je toliko provokativan – napisao je Ashdown u svojim memoarima opisujući Kennedyja.

U samo nekoliko mjeseci, stranka Brexit, koju predvodi Nigel Farage, je postala jedna od vodećih britanskih političkih snaga. Kennedy nije jedini član te stranke koji ima kontroverznu prošlost vezanu za ratove na Balkanu. Još četiri kandidata - Claire Fox, Alka Sehgal Cuthbert, James Mountfield i Stuart Waiton – su prethodno bili involvirani u Revolucionarnoj komunističkoj stranci (RCP) ili njenim ograncima.

RCP je bila prosrpski nastrojena tokom ratova na Balkanu, a njen magazin Living Marxism je optuživao ITN za prikazivanje "namjerno varljivih snimaka ratnih zločina bosanskih Srba". ITN i njegova dva novinara su dobili tužbe za klevetu, što je dovelo do bankrota magazina.

Krajem 90-ih godina su The Sunday Times, The Observer i The Guardian izvijestili da je Kennedy pod istragom službe MI6. Nakon rata u BiH, Kennedy je postao saradnik princa Michaela od Kenta, a optuživan je i za ucjenjivanje libijskog princa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.