open-navfaktor-logo
search
"Spada u rizičnu grupu"
Karadžić zbog pandemije koronavirusa traži odobravanje videopoziva
Odbrana Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine, zatražila je od predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) da mu odobri videopozive jer ga, usljed pandemije koronavirusa, neće moći posjećivati članovi porodice u Pritvorskoj jedinici UN-a.
16.03.2020. u 16:14
get url
text
get url
text

U podnesku Karadžićevog advokata Petera Robinsona je navedeno da zbog koronavirusa Karadžić i drugi pritvorenici Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) neće biti u mogućnosti primati posjete članova porodice i prijatelja u bliskoj budućnosti.

Prema Robinsonu, Karadžić, poput većine pritvorenika u Pritvorskoj jedinici i njihovih supružnika od kojih su odvojeni, spadaju u rizičnu grupu od obolijevanja zbog njihove starije životne dobi.

- Predsjednik Suda bi trebao narediti sekretaru Mehanizma da odmah privremeno provede videopozive iz Pritvorske jedinice kako bi se umanjio uticaj ove društvene izolacije i povećane anksioznosti zbog brige za voljene osobe - naveo je Robinson.

Prema njegovom mišljenju, ovo se može postići privremenim nalogom dok predsjednik Suda Carmel Agius još uvijek razmatra Karadžićev raniji zahtjev za odobrenje videopoziva.

Odbrana se ranije žalila na odluku Ureda registrara Mehanizma kojom je zbog sigurnosnog rizika ukinut pilot-projekat prema kojem su haški pritvorenici trebali upućivati i primati videopozive, a o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Karadžić je u martu prošle godine pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.