open-navfaktor-logo
search
Burno u Parlamentu FBiH
Kaplan protiv da Stolac dobije status grada, obrazložio zašto
Bez burne rasprave na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije nije mogla proći tačka o proglašenju Orašja, Lukavca, Konjica, Bosanske Krupe i Stoca gradom. Zastupnik Salmir Kaplan (SDA) je kazao da će glasati protiv takvih prijedloga jer je ranije utvrđeno da grad čine dvije i više općina. On se posebno fokusirao na svoj rodni grad Stolac.
21.12.2021. u 15:19
get url
text
Salmir Kaplan

Kaplan je replicirao zastupniku Damiru Mašiću koji je ranije kazao da će SDP podržati ove prijedloge.

- Kada smo nas dvojica (Mašić i Kaplan) bili ministri u Vladi FBiH, tada su neke njegove stranačke kolege kojima je ego htio da se potpisuju kao gradonačelnici, a ne načelnici tražili status grada. Onda je to vidio Mujo, Haso, Jozo, pa rekao: "Daj i meni". Da se razumijemo, ovdje nema ništa sporno, ali treba da se držimo Ustava FBiH, ako on kaže da se grad sastoji od dvije općine, onda je logično da to trebamo poštovati. I sada čitam obrazloženje, javio sam se protiv grada Stoca radi suštine, merituma, a to je pozivanje na nacionalne spomenike. Na listi je 30 spomenika. Vlast u Stocu HDZ-ova, koja je u ratu bila, a ovi sada koji su na vlasti od tih se nisu ogradili, od 30 spomenika, srušila je 16. I kada je od tih 16 obnovljeno desetak, te snage obnove, kojima sam pripadao, uvijek su imale opstrukciju, a pomoć nikada, od lokalne vlasti HDZ-a. I ja sada treba da se napravim lud i kažem da u Stocu ima spomenika, načelnik predložio, i hajmo glasati za. To je stvarno vrijeđanje zdravog razuma i moralnih i etičkih vrijednosti - ispričao je Kaplan i dodao:

- Tu sam se rodio, živio do 1993. i protjeran, pa sam se opet vratio. Ta se vlast nikada nije našalila da na bosanskom ili srpskom dostavi dokumente. Mene je stid ako nema materijala na hrvatskom u Zastupničkom domu FBiH i u takvoj situaciji sam tražio da se povuče tačka. Moje kolege iz Stoca nije stid što za 30 godina nijedna tačka nije dostavljena na bosanskom i na srpskom jeziku. To su razlozi što ću biti protiv. Ako se Stolac bude zvao gradom, neće mi biti krivo. Ja sam za to da se Stolac zove kasaba, on je bio šeher i za vrijeme turske vlasti, grad za vrijeme austrougarske vlasti, a sada je HDZ od njega napravio selo.

Mašić je replicirao Kaplanu kazavši kako ne voli stranačko prebrojavanje.

- Izračunajte koliko je gradonačelnika i načelnika iz SDP-a, a koliko iz SDA. Od današnjih šest gradova, jedan dolazi iz reda SDP-a iz Bosanske Krupe. Kada bude validna presuda Ustavog suda, tako ćemo se ponašati - rekao je Mašić.

Kaplanovo izlaganje je zasmetalo zastupniku Mariju Mikuliću (HDZ).

- To što Kaplan iznosi su političke kvalifikacije. Posebno mi je zasmetalo da negdje gdje je HDZ na vlasti, kaže nakaradno, katastrofalno, spominje ratna zbivanja. Što se tiče samog Stoca, pročitat ću iz jednog od medija naslov: "Salmir Kaplan osuđen na dvije godine zatvora zbog prekida izbora u Stocu" - rekao je Mikulić.

Replicirao mu je Kaplan.

- Kolega je vjerovatno iz zapadne Hercegovine i nema pojma kakva je situacija u Stocu. Naravno da sam vodio politički govor, nisam naučni. Dali ste šlagvort mom izlaganju pročitavši naslov da sam osuđen na dvije godine zbog prekida izbora u Stocu. Takva presuda pokazuje koliko HDZ kontroliše taj jadni sud u Čapljini, tu jadnu sudinicu koja neće da sluša kad odbrana nešto izlaže - rekao je Kaplan. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.