open-navfaktor-logo
search
Izbori 2016
Kaplan nakon izricanja kazne: Politička optužnica i presuda, ne postoji sud koji će ovo potvrditi
Ovo je politička optužnica i politička presuda. Ne postoji drugostepeni sud koji će ovo potvrditi. Naravno da ćemo se žaliti, rekao je Kaplan
10.01.2020. u 14:58
get url
text

Općinski sud u Čapljini izrekao je danas presudu Salmiru Kaplanu, Demiru Mahmutćehajiću i Ahmetu Ljuboviću, koje je optužnica teretila za rušenje izbornog procesa u Stocu 2016. godine.

Kaplan je, po prvostepenoj presudi, osuđen na dvije godine zatvora i 1.500 KM novčane kazne, dok je Mahmutćehajić osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora, Ljubović na 10 mjeseci i 1.000 KM. 

{$galerijaFotografija}

Njih je optužnica teretila za uništavanje izbornih isprava, sprečavanje službene osobe u obavljanju službenih radnji i za oštećenje tuđe stvari.

Incident se dogodio za vrijeme održavanja lokalnih izbora 2016. Kaplan je bio kandidat za načelnika Stoca, kada je sa još nekoliko osoba prekinuo izborni proces, obrazlažući to pokušajem sprečavanja izborne krađe.

Optužnica je teretila Kaplana, Mahmutčehajića i Ljubovića da su pobacali kutije s glasačkim listićima te fizički napali Marija Raguža, Ivicu i Nikolu Perića.

Nakon izrizanja presuda u Općinskom sudu u Čapljini, Kaplan je novinarima dao izjavu u kojoj je komentirao presudu. 

-Ovo je politička optužnica i politička presuda. Ne postoji drugostepeni sud koji će ovo potvrditi. Naravno da ćemo se žaliti - rekao je. 

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je kako ga presuda "uopće nije nasekirala". 

-Ovo je pokušaj HDZ-a generalno, ali prije svega lokalnog HDZ-a, Stjepana Boškovića, da pripreme sebi teren za izbore 2020. Oni znaju da bi i prošle izbore izgubili da nisu vršili malverzacije i krali, pa je onda Centralna izborna komisija (CIK) pokrenula upravni postupak i sve te njihove malverzacije proglasila nezakonitim. CIK je tada smijenio Ivana Perića, predsjednika Općinske izborne komisije u Stocu. Time je CIK kazao da smo mi bili u pravu. Sada im treba jedna ovakva presuda da bi bili sigurni i da lakše pobijede 2020. godine - rekao je Kaplan. 

Smatra da će presuda "pasti" na drugostepenom sudu "taman da u njemu sjede Bošković i Perić". Kaplan je obrazlagao i neke detalje slučaja i kontradiktornosti, prema njegovom mišljenju, što možete pogledati u videu na kraju teksta. 

Tužilac Spomenko Jukić je pak kazao da su kazne preblage. 

-Kad dobijemo pisani otpravak presude, vidjet ćemo kako je sutkinja to obrazložila. U svakom slučaju mi smo zadovoljni u tom osuđujućem dijelu, a što se tiče visine kazne, vidjet ćemo šta ćemo dalje raditi - rekao je Jukić.

Mahmutćehajić i Ljubović nisu prisustvovali izricanju presude.

Kaplan i ostali, sud u Čapljini 10.01.2020.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.