open-navfaktor-logo
search
Na startu sezone
Kapiten kao svijetla tačka: Kako i koliko su Zmajevi igrali protekog vikenda
Zmajevima je do okupljanja ostalo još sedam, a nadati da će do njega dodatno podići nivo svoje forme, ali i da će ih povrede zaobići
26.08.2019. u 12:31
get url
text

Sedam dana ostalo je do okupljanja fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine za mečeve kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Lihtenštajna u Zenici i Armenije u Yerevanu.

Selektor našeg nacionalnog tima, Robert Prosinečki, prilikom objave spiska za ovu reprezentativnu akciju kazao je kako je cilj šest bodova iz dvije utakmice, te da će bilo kakav drugi rezultat osim dva trijumfa dovesti u pitanje plasman Zmajeva na EURO 2020, koji smo već dovoljno zakomplikovali.

Za dva meča koja slijede hrvatski stručnjak na klupi BiH pozvao je 25 fudbalera.

Nova sezona je na samom početku, a pojedini reprezentativci upisali su tek prve zvanične nastupe proteklog, dok su recimo Kenan Pirić i Amer Gojak već prikupili desetak nastupa.

Pirić je proteklog vikenda zabilježio 13. put ove sezone stajao na golu Maribora, Šehić je branio u porazu od Balikesirspora, dok je Burić upisao "clean sheet" u prvom kolu nove sezone elitnog izraelskog fudbalskog ranga. Realno, golmani i ne bi trebali biti velika briga za Prosinečkog.

Za razliku od čuvara mreže tri defanzivca uopće nisu igrala za vikend. I dok je Kvržićeva Rijeka odmarala zbog revanš-susret play-offa sa belgijskim Gentom, Sead Kolašinac je s klupe pratio poraz Arsenala od Liverpoola, a Darka Todorovića nije bilo u konkurenciji za posljednju utakmicu Kiela. Toni Šunjić, na čiju se povredu žalio Prosinečki na press konferenciji, upisao je novih 90 minuta, baš kao i Ermin Bičakčić, koji je upisao i u strijelce u trijumfu Hoffenheima nad Werderom. Po 90 minuta u posljednjim susretima svojih timova odigrali su i Marko Mihojević, Adnan Kovačević, Eldar Ćivić i Ervin Zukanović.

Možda je rano bilo šta govoriti, ali čini se da bi najviše problema selektor mogao imati u veznom redu. Miralem Pjanić je odigrao cijeli meč u pobjedi Juventusa nad Parmom, a Sarić je upisao tek prvi nastup u novom klubu. Dvojica fudbalera koji bi trebali biti ozbiljni nosioci igre našeg veznog reda, Muhamed Bešić i Rade Krunić, grijali su klupu tokom vikenda, a Gojko Cimirot je svih 90 minuta "špartao" terenom u trijumfu Standarda.

Stjepan Lončar i Amer Gojak su odmarali, jer su i njihovi klubovi odmarali. Deni Milošević pružio je dobru partiju za Konyaspor, koji je remizirao u gostima kod Galate, a Zmaj je odigrao 90 minuta, baš kao i Riad Bajić.

Haris Duljević zaigrao je u posljednjih pola sata protiv Monaco, a nakon njegovog ulaska u igru, Nimes je uspio nadoknadati dva gola zaostatka.

Ako Prosinečki na nečemu može temeljiti svoj optimizam, onda je to svakako premijerni nastup kapitena naše selekcije. Edin Džeko je u 90 minuta protiv Genoe postigao gol i zabilježio asistenciju, i bio ubjedljivo najbolji pojedinac meča na Olimpicu. Njegov imenjak Višća odigrao je cijelu utakmicu u kojoj je njegov Bašakšehir poražen od gradskog rivala Fenera, dok je novajlija u reprezentaciji, Irfan Hadžić, igrao do 63. minute u porazu njegovog Akhisara u gostima kod Burse.

Klupska forma često ne mora biti od presudba jer je igranje u nacionalnom dresu poseban motiv, no svakako nije nebitna. Zmajevima je do okupljanja ostalo još sedam, a nadati da će do njega dodatno nivo svoje forme, ali i da će ih povrede zaobići. Okupljanje našeg A tima kazano je za 2. septembar u Trening-kampu N/FSBiH u Zenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.