Kapitalni cestovni projekti u KS: Bira se firma koja će graditi Prvu transverzalu

objavljeno: 20.01.2018. u 14:36

U ovoj godini u Kantonu Sarajevo nastavlja se izgradnja Južne longitudinale i Devete transverzale. Planiran je i početak gradnje Prve transverzale.

Ovo su kapitalni projekti koje Direkcija za puteve KS treba raditi u ovoj godini, a ove saobraćajnice su od velike važnosti za brže i sigurnije odvijanje saobraćaja u Sarajevu.

Izgradnju tih saobraćajnica prate i problemi koji usporavaju realizaciju projekata. O čemu se radi pojasnio je za Faktor Ismar Jusufspahić, stručni savjetnik Direkcije za puteve KS.

- Prvi tender za izgradnju Prve transverzale je poništen. U međuvremenu je raspisan novi tender i u toku sljedeće sedmice očekuje se otvaranje ponuda i poslije toga se možemo prihvatiti posla. Izgradnja Južne longitudinale ide svojim tokom. Za Devetu transverzalu očekuje se potpisivanje okvirnog sporazuma i ugovora. Izabran je izvođač radova, ali se čeka još stav Pravobranilaštva KS da se potpiše ugovor sa izvođačem. Planirana su sredstva za ove projekte u budžetu KS. Tu su i kreditna sredstva za izgradnju koja su planirana na nivou Federacije FBiH.

Početak gradnje Prve transverzale najavljivan je prošle godine i trebala je početi izgradnja poddionice od Bara do ulaza u tunel Kobilja glava. Do početka radova nije došlo jer je poništen tender za izbor izvođača radova.

Prva transverzala povezivat će Sjevernu longitudinalu (kod Željezničke stanice) sa budućim gradskim autoputem (u Velešićima) i naposljetku s Vogošćom, uz povezivanje s autoputem A1.

Deveta transverzala će povezivati Boljakov Potok sa Alipašinim Poljem i omogućiti bolju unutargradsku saobraćajnu komunikaciju.

Počet će se sa izgradnjom dionice koja polazi od ulice Džemala Bijedića do spoja sa rondoom, uključujući i rekonstrukciju raskrsnica sa ulicama Džemala Bijedića i Safeta Zajke.

Okvirni sporazum koji će se potpisati sa odabranim izvođačem radova važit će četiri godine, a vrijednost je 18 miliona i 720.000 KM.

Deveta transverzala jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata iz oblasti saobraćaja, koji Općina Novi Grad realizuje sa Direkcijom za puteve KS-a.

Južna longitudinala duga je 3,8 kilometara, a počinje od Mosta Suade i Olge na Vrbanji, vodi preko Hrasnog i Aneksa do zgrade Suda Bosne i Hercegovine.

Prva faza od Vrbanje do Grbavičke ulice do broja 62 je završena. Druga faza od pekare AS uz stadion Grbavicu trebala bi se završiti u martu ove godine.

Na Južnoj longitudinali nekoliko godina se čeka rušenje zgrade u Grbavičkoj ulici 62-68 u Novom Sarajevu. Na tom mjestu treba se izgraditi kružni tok. Dok se ne napravi nova zgrada za stanare zgrade koja će se rušiti kružni tok se ne može početi graditi.

Iako su određene aktivnosti u vezi s gradnjom nove zgrade trebale uveliko početi tokom 2017. godine, projekt je još na čekanju.

Kako je ranije izjavio ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, od izmještanja ove zgrade nije se odustalo.

- U toku je izdavanje urbanističke dozvole za geološke radove ispitivanja stabilnosti tla na kojem se planira graditi zgrada. Nadamo se da će 2018. biti raspisan i tender za izbor izvođača radova i da ćemo početi graditi novi objekt. Imamo osiguran novac, skoro sedam miliona maraka - kazao je Fišo.