open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Kapidžić: Regulacioni planovi morat će se mijenjati, visokogradnja je rezultirala zagađenošću zraka
Općine u Kantonu Sarajevo morat će uraditi promjene regulacionih planova kako bi se smanjila zagađenost zraka, vode i zemlje u ovom kantonu, te je donesena Studija o urbanim ventialiconim koridorima i utjecaju visokih zgrada u KS prema kojoj će se navećem broju planiranih objekata morati sniziti spratnost.
18.08.2020. u 16:15
get url
text

Prema riječima Faruka Kapidžića, ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Studija je urađena s obzirom na to da je Kanton Sarajevo u proteklom periodu išao u pravcu koji je rezultirao ozbiljnim problemom zagađenja zraka, vodom i devastacijom prostora.

- Moralo se djelovati u pravcu da se to spašava, odnosno zaustavi takav način djelovanja u prostoru, te da se stvore pretpostavke za poboljšanje uslova u tim segmentima – kazao je Kapidžić.

Dodao je kako su u pripremi izmjene zakona kako bi to sve bilo moguće. S obzirom na to da je Zakon o upravljanju otpadom na nivou FBiH, upućena je inicijativa, dok se Zakon o prostornom uređenju i građenju u KS radi iznova, jer je postojeći dosta loš i ima propusta.

-  Treći je Zakon o upravljanju zajedničkih dijelova zgrada. S tim se tek krenulo i očekujem da ćemo početkom oktobra ili novembra dati prijedlog o rješavanju tih problema – istakao je.

{$galerijaFotografija}

Što se tiče Studije zaštite ventilacionih koridora, napravljene su smjernice koja se odnose na regulacione planove koji se trebaju mijenjati. Na području općine Stari Grad nema niti jedne izmjene budući da je na tom prostoru niska i mala gradnja, a svaki budući eksces neće biti moguć upravo zbog ove studije i plana koji će biti donesen.

Općina Centar treba izvršiti izmjenu regulacionih planova Čobanija, Gradski centar Marijin Dvor i Zetra, Općina Novo Sarajevo treba izvršiti izmjenu regulacionih planova Kovačići, Kvadrant 30, Kvadrant C-1 i urbanističkog projekta Bosna Auto Grbavica 2, Općina Novi Grad treba izmijeniti regulacione planove Alipašin Most 7, Otoka, Most 2 i 3 i Kongresni centar Sarajevo, dok Općina Ilidža treba izvršiti izmjenu Regulacionog plana Stup Nukleus.

U smjernicama je navedeno kako će se to mijenjati i one će biti proslijeđene općinama i svima onima koji su uključeni u ovakve vrste projekata.

- Ovdje je dat način na koji se to radi i što se zakonskom odlukom Skupštine, a kasnije i Vlade KS mora sprovesti i ministarstvo je sada u toku tog sprovođenja. Općina Novi Grad je raspisala prodaju zemljišta kod RTV doma u cilju izgradnje kongresnog centra i taj plan se mora mijenjati, s obzirom da se visinom i koeficijentom daleko prelaze odluke studije. Bitno je da mi imamo taj kongresni centar, koji grad treba jednako kao koncertnu dvoranu i niz drugih objekata koji služe općoj namjeni. U okviru tog plana također su tornjevi visoke spratnosti stambenog karaktera, poslovni objekti i hoteli. To će u planu da se revidira i da se spusti u ove koeficijente – istakao je Krivić, dodavši kako su investitori i općinski načelnici bili jako uznemireni tim koeficijentom, te da su teške odluke koje im je malo teže približiti, kao i investitorima, ali da one moraju biti provedene.

Prema njegovim riječima, ovo minstarstvo po prvi put se "bori za prostor, a ne kao dosad da je omogućavalo okupiranje prostora i trošenje resursa u samom središnjem dijelu grada".

- To je rezultiralo direktno zagađenosti zraka, indirektno zagađenosti vode, u čemu veliku ulogu igra urbanizam i korištenje prostora. U tom smislu su svi ovi potezi rađeni i nadam se da ćemo do kraja godine uspjeti paralelno uraditi zakonske akte, Zakon o prostornom uređenju, provođenju ove Studije o ventilacionim koridorima u smislu regulisanja ovih planova koji dobrim dijelom uništavaju protok zraka, te donijeti nacrt urbanističkog plana grada – zaključio je Kapidžić.

Regulacioni planovi, 18.08.2020.
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.