open-navfaktor-logo
search
Gradnja i zelene površine
Kapidžić o gradnji u Sarajevu: Frka je i nastala jer ja vidim parkove tamo gdje su ucrtani neboderi
Na prostoru poznatom kao Hastahana u Sarajevu bit će park ili zgrada koju će graditi Centralna banka Bosne i Hercegovine? Ovo pitanje akteuelno je u sarajevskoj javnosti unazad nekoliko godina. Dio sarajevske "Četvorke", u prvom redu Naša stranka i SDP, svoju su političku, predizbornu kampanju, dobrim dijelom bazirali i na stavovima kako će tražiti da se ponište ranije odluke koje vode ka tome da se na ovom prostoru gradi bilo kakav objekat. 
27.02.2021. u 10:11
get url
text

Međutim, nakon Lokalnih izbora upitno je ko je još ostao pri stavu da tamo neće biti gradnje. Posljednje polemike po ovom pitanju podgrijao je susret direktora Centralne banke Senada Softića i novog načelnika Centra Srđana Mandića. 

VEZANI TEKST - Mandić na Hastahani bazirao predizbornu kampanju, a park vjerovatno postaje gradilište

- U toku je postupak odabira idejnog rješenja za izgradnju zgrade CBBiH na asfaltiranoj parceli koja je do sada bila korištena kao parking. Izabrano idejno rješenje CBBiH planira predstaviti široj javnosti - kazao je nakon sastanka guverner Centralne banke BiH.

SDP i Naša stranka koji su obećavali da će se cijela procedura vratiti na početak kako do gradnje ne bi došlo, sada se suočavaju s pitanjima zašto su to obećavali građanima, a navodno se više ne može nazad. 

Denis Challenger, vijećnik SDP-a, sinoć je na TVSA uvjeravao kako se ipak može spriječiti gradnja, dok se novi načelnik Srđan Mandić i vijećnici Naše stranke nisu pojavili u emisiji. 

- Što se tiče nas iz SDP-a i mene kao vijećnika, stanovišta sam da je apsolutno moguće cijelu proceduru vratiti na sami početak. Prvi korak je da se regulacioni plan za prostor Hastahane stavi van snage. Predlagač može biti općinski načelnik gdje bi se sa 16 ruku vijećnika plan stavio van snage, a s obzirom na to da Centralna banka još uvijek nema ni urbanističku ni građevinsku saglasnost za gradnju - kazao je Challenger. 

Na pitanje da li je stav da se neće graditi na području Hastahane stav "Četvorke" ili SDP-a, Challenger je kazao da je to u ovom trenutku samo SDP-ov stav. On smatra da se moguća tri scenarija ukoliko bi se regulacioni plan stavio van snage, a to su da Općina Centar i CBBiH sporazumno raskiu ugovor i da Općina CBBiH vrati četiri miliona KM, zatim moguće je da se CBBiH da zamjenska lokacija ili će CBBiH tužiti Općinu i na kraju dobiti nazad novac. On uvjerava da će Mandić jedno od ovih rješenja predložiti Općinskom vijeću. Ustvrdio je kako je CBBiH već ponuđena zamjenska lokacija, ali da su odbili. 

Jasenko Pašić, predstavnik grupe građana, kazao je da građani koji koriste park Hastahana neće dozvoliti gradnju zgrade ili garaže i da će u slučaju gradnje prvo "građane morati odnijeti". Kazao je i to da općina Centar ima sve manje zelenih površina i da nije više pitanje njihovog očuvanja, nego stvaranja zelenih površina. Kao opciju genaeralno za gradsko područje vidi gradnju ispod zemlje. 

Faruk Kapidžić, arhitekta, bivši ministar prostornog uređenja, gradnje i okoliša i sadašnji predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kazao je kako je Hastahana, odnosno gradnja na tom području, mogla biti završena u 10 mjeci koliko je on bio ministar, ali da nije. Pa se odgovor na pitanje da li je nešto uradio po tom pitanju sam nameće. 

- Jesam uradio. To je sve stopirano i odlukom o zabrani izdavanja urbanističkih i građevinskih dozvola koje, naravno, obara i Elmedin Konaković i kompletna opozicija. E sad je vrlo simptomatično, nema načelnika Nedžada Ajnadžića, svi su glasali za drugog načelnika i sad je neki problem? Uopće nije problem. Sad će se sa pozicije Komisije to probati sačuvati - rekao je Kapidžić, koji je detaljno objašnjavao šta bi se treba uraditi sa prostorom Hastahane. 

Objasnio je kako je vrlo problematično da se tu gradi zgrada, ali i graža. 

- Centralnoj banci treba centralno skladište novca, sa objektom osiguranja. To sve možda staje pod zemljom. Možda. Što ne znači da im treba tri sprata gore, nad zemljom, koja oni mogu prodati. To se jednostavno reguliše ugovorom i urbanističkom saglasnošću. Ono što CBBiH treba, da joj se pod zemljom, osigurano i tako dalje. Prema tome, lako je na nivou struke iskontrolisati ono što banci treba, kako to "utopiti" ispod zemlje, da faktički ne smeta parku - rekao je Kapidžić. 

On je objasnio da je to područje proglašeno nacionalnim spomenikom i da će za bilo kakvu gradnju biti potrebna saglasnost Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja će, podrazumijeva se, biti negativna. 

- Ništa neće biti od toga. Samo je pitanje hoće li načelnik Mandić izdati urbanističku saglasnost ili neće. Ja očekujem od ljudi da protestuju, kao što su protiv Ajnadžića. Vrlo je simptomatično, ne znam zašto bi Mandić uopće i pričao o urbanističkoj ako ne dobije saglasnost od Komisije - kazao je Kapidžić. 

Kazao je kako će Komisija u narednih nekoliko dana razmatrati pitanje Hastahane i "vjerovatno zauzeti stav da se ništa ne može graditi". 

- Tražit ćemo vjerovatno da Općina izmijeni plan i da se iskopaju temelji postojeće Hastahane, s obzirom na to da je tu vrlo vrijedan spomenik naše historije. To je već stavljeno pod nacionalni spomenik. Ako neko zatraži da pravi sef banke pod zemljom, to Komisija može razmatrati. Ne objekte iznad zemlje, ne te stvari koje CBBiH ne pravi sebi, nego vrlo vjerovatno da proda. To ćemo još vidjeti. Mi ćemo se izjasniti. Ja sam se debelo uvjeruo da je u pitanju sistem, nije bitan načelnik, svaki načelnik bi da izgradi. I u tome je problem. Ministarstvo, prošla Vlada je to zaustavila gradnju. Nije se desilo. Da smo htjeli, bilo bi završeno - rekao je Kapidžić. 

Dodao je i to da prostor Hastahane vidi kao park. 

- Ja cijeli Kvadrant B vidim kao park, odnosno sve ono do Miljacke. To je kompletno park i šetalište, ali zbog toga sam smijenjen. Mislim, zbog toga je čitava frka nastala, što ja od mase stvari vidim park, a tu su ucrtani nepoderi. Vaso Miskin u Novom Sarajevu, to je katastrofa taj plan, ja ne znam šta će načelnik s tim prostorom. Novi je načelnik. Nedžad Koldžo je i zbog toga pao. To su ludosti šta rade. Investitori su se složili, svako sebi napravio dva-tri tornja. Tu sam ja u Ministarstvu zahtijevao da bude pola park. Bukvalno park, bez podzemnih garaža, bez ičeka. Park i zelena površina nisu isto. Vi zelenu površinu možete za 24 sata napraviti u Titovoj - objanio je Kapidžić. 

U vezi s Trgom oslobođenja - Alija Izetbegović u centru Sarajeva, kazao je da sve može biti popločano, ako se hoće trg, ali da se stabla ne smiju posjeći. 

- Drvo je u KS zaštićeno kao i zgrada. To treba da znaju načelnici, a na kraju krajeva treba da zna i Konaković - dodao je. 

Dodao je i da struka mora voditi glavnu riječ i da u Sarajevu, u centru grada, postoje lokacije gdje se može graditi pod zemljom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.