Kapetanović: SDA se ne može fakturisati zastoj na putu ka EU

objavljeno: 09.02.2018. u 20:10

Komentirajući Strategiju EU koju su u Evropskom parlamentu predstavili visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, Kapetanović je kazala da nije osoba koja je sklona kriviti ljude, već nalaziti prednosti, govoreći o tome čija je krivica što BiH zaostaje na evropskom putu.

- Opozicija krivi Vijeće ministara, ali zaboravljaju slijed događaja koji su prethodili svemu ovome. Sjećamo se, kao i građani BiH, da je postojao zastoj od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od skoro 8 godina. Najgori period je bio od 2010. do 2014. godine. Ne mogu reći da Stranci demokratske akcije to može fakturisati, jer tada nismo bili na vlasti - kazala je Kapetanović za N1.

Ona je istaknula da su stvari pokrenute dolaskom aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH.

- Tada dolazi do odblokiranja našeg evropskog puta, ljudi su prionuli na posao. Tu je Upitnik koji nosi 3-4 hiljade pitanja na preko 16.000 stranica, zatim Mehanizam koordinacije... Puno je posla urađeno - rekla je Kapetanović.