open-navfaktor-logo
search
Porazni podaci
Kantonu s najvećom termoelektranom u državi nedostaje električara
Za stipendiranje je iz budžeta izdvojeno 100.000 KM, što je dovoljno za 110 stipendija
19.09.2019. u 10:12
get url
text
električar

U Tuzlanskom kantonu, odnosno u Tuzli, nalazi se najveća termoelektrana u BiH. Tuzla je i dalje primarno industrijski centar, koliko god to neko htio drugačije predstaviti, ali je električara sve manje. Ovo zanimanje našlo se na popisu deficitarnih, a oni koji se odluče da uče za električara imaju velike šanse da dobiju stipendiju.

Deficitarna zanimanja

Listu deficitarnih zanimanja sačinilo je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK za tekuću školsku godinu, a na njoj su pored električara i sljedeća zanimanja: bravar, metalostrugar, instalater centralnog grijanja, zidar-fasader-izolater, armirač, rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa, keramičar, stolar i tapetar.

- Prijedlog liste deficitarnih zanimanja Ministrstvo sačinjava u saradnji sa Zavodom za zapošljvanje, Privrednom komorom i Pedagoškim zavodom, a onda se o tome očituje Vlada. Ta lista je ranije utvrđena, a sada je vlada utvrdila kriterije za dodjelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola, koji se odluče za neko od tih zanimanja - kaže Fikret Vrtagić, pomoćnik ministrice obrazovanja i nauke TK.

Za stipendiranje je iz budžeta izdvojeno 100.000 KM, što je dovoljno za 110 stipendija.

- Učenici će stipendije dobijati u devet rata po 95 KM, odnosno to iznosi 855 KM po učeniku. Plan je da za svako od deset deficitarnih zanimanja bude dodijeljeno najmanje po 10 stipendija, međutim, ukoliko za neka zanimanja ne bude dovoljno interesa, onda ćemo povećati broj stipendija kod drugih - dodao je Vrtagić.

Obaveza stipendista

Projekat stipendiranja učenika koji zadovoljavaju potrebe tržišta rada nije nešto novo. Prošle godine od deset deficitarnih zanimanja u TK, čak četiri nije upisao niko. Zanimanje zidara upisalo je 10 učenika, keramičara 17, stolara 18, tapetara 25, krojača 75, a čak zavarivača 220. Međutim, rudar, pekar, tesar i obućar prošle godine nije želio biti niko, pa uprkos stipendijama, nije bilo uainteresiranih učenika.

- Mi smo na osnovu ranijih iskustava svjesni da za neka od zanimanja neće biti prijavljenih. Oni koji dobiju stipendiju imaju obavezu da redovno pohađaju nastavu, da marljivo uče i postignu što bolje rezultate. Stipendiranje se odnosi samo na prvi razred, tako da učenici nemaju nikakvu obavezu kada na kraju školovanja dođu do diplome - kaže Vrtagić.

Ove godine je zanimanje električara na listi deficitarnih. Prošle godine je na listi bio poziv rudara, a dostupnost stipendija nije polučio nikakav rezultat. Porazno djeluje činjenica da je Rudarsku školu u Tuzli, koja ima četiri smjera i to rudarski tehničar, geološki tehničar, rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa i rudar, u prošloj školskoj godini upisalo samo šest učenika. Možda je vrijeme da se uz priču o velikim projektima tipa Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, upali alarm kada su u pitanju ljudski resursi, jer neko će u tim gigantima morati i raditi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.