open-navfaktor-logo
search
Neizvjesno
Kantoni: SDP u HNK još niko nije zvao, A-SDA u USK već se raspada, u BPK sve moguće
Prema našim saznanjima, aktuelni načelnici Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić i Bužima Zikrija Duraković planiraju prihvatiti osvojene mandate i osnovati poseban klub, jer plan A-SDA je bio da oni ostanu na načelničkim pozicijama a da prepuste pozicije u Skupštini USK 
13.11.2018. u 21:22
get url
text

Krajem ove sedmice, tačnije u petak, 16. novembra, ističe rok do kojeg bi trebale biti održane konstituirajuće sjednice kantonalnih skupština, ali ovi rokovi po svemu sudeći neće biti ispoštovani u većini kantona. I dok su u nekim kantonima stranke koje su osvojile mandate na dobrom putu da dogovore saradnju, u drugima se tako nešto i ne nazire.

U Kantonu Sarajevo danas je održan još jedan u nizu sastanaka predstavnika Naše stranke, SDP-a, DF-a, Nezavisne bh. liste, SBB-a, te Naroda i pravde, na kojem su se učesnici složili da će verificirati Nacrt sa 29 principa koji su radne grupe ranije pripremile i usaglasile, a na kojim će počivati politika koalicije ovih stranaka u budućem mandatu. Dogovorili su da će do 16. novembra biti završen i dokument sa mjerama, kojih ima oko 250, a da će naredni sastanak biti u ponedjeljak.

Čini se da su stvari prilično jasne i u Zeničko-dobojskom kantonu. Tamo su Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta, Naša stranka, Nezavisni blok, Savez za bolju budućnost i Stranka demokratske aktivnosti potpisali koalicijski dokument, kojem se večeras, svojim potpisom, priključila i Stranka za BiH. Razgovori se nastavljaju a konstituirajuća sjednica još nije zakazana.

Nema dogovora, a sjednica zakazana

U Tuzlanskom kantonu, s druge strane, nema sporazuma i još nije sigurno ko će činiti vlast, ali je sjednica Skupštine zakazana. Pet stranaka, SDP, DF, NS, SBB i SBiH pregovaralo je o koaliranju, ali su predstavnici SBiH bili na sastanku i sa SDA. Bez dva zastupnika SBiH, ostale četiri stranke iz ovog bloka ne mogu formirati većinu. Nedostaje im jedna ruka, a PDA im, kako su ranije govorili u javnosti, nije prihvatljiv partner, kao, uostalom, ni SDA-u.

Formiranje vlasti moglo bi glatko ići u Srednjobosanskom kantonu, gdje će, najvjerovatnije, iako još ništa nije ozvaničeno, većinu od 20 zastupnika činiti HDZBiH, SDA i HDZ 1990. U ovom kantonu, kao i u Hercegovačko-neretvanskom, potrebna je dvotrećinska većina za imenovanje vlade. U Livanjskom kantonu stranke sa najviše glasova su HDZBiH i HDZ 1990, tako da je za očekivati da će one činiti vladajuću koaliciju, s tim da će im trebati još jedna ruka. Problema zasigurno neće biti ni u Posavskom kantonu gdje HDZBiH ima dovoljno zastupnika da sama formira vlast, a identična situacija je i u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Mnogo više komplikacija očekuje se u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, koji je specifičan po velikom broju stranaka koje su osvojile mandate za ulazak u novi saziv Skupštine. Ukupno ih je jedanast. Predsjednik kantonalnog ogranka Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), aktuelni gradonačelnik Muhamed Ramović, inicirao je pregovore sa svim strankama, osim SDA i Liberalnom strankom. SDA je osvojila pet mandata, LS četiri a NBL tri. Ostale imaju po dva ili jedan mandat.

Mnogo stranaka teško će funkcionisati

U pregovorima koje vodi NBL učestvuju još SBiH, SBB, SDP, DF, Goraždanska priča, Nezavisni blok, A-SDA i Naša stranka, sa 16 zastupnika od ukupno 25 koliko čini kantonalnu skupštinu. Međutim, neke od ovih stranaka istovremeno učestvuju i u pregovorima sa SDA.

- Mi kao SDA razgovaramo sa svim potencijalnim partnerima i pokušavamo napraviti ono što je najbolje za BPK, odnosno okupiti jedan patriotski blok koji će biti motor razvoja našeg kantona. Pregovori sa strankama obavljaju se pojedinačno i nadamo se da će se do kraja sedmice organizirati jedan zajednički sastanak sa više političkih subjekata – rekao nam je Mirsad Žuga, predsjednik goraždanske SDA.

Smatra da bi bilo najbolje da koaliciju čine barem dvije od tri stranke koje su osvojile najviše glasova, jer u svakom drugom slučaju vlast bi bila sastavljena od mnogo različitih stranaka, što bi zasigurno otežalo njeno funkcionisanje i bilo teško održivo.

Za većinu u BPK potrebno je 13 ruku, međutim, to bi bila tijesna koalicija pa je poželjno imati barem još dva-tri zastupnika. Uglavnom, izgleda da su ovdje još otvorene sve opcije, pa nije isključeno ni da će na kraju koalirati SDA i NBL, jer, kako saznajemo, i u tom pravcu su obavljene određene konsultacije.

SDP još niko nije pozvao u HNK

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu vlast bi mogla biti konstituisana bez problema ukoliko se HDZBiH i SDA dogovore. Ove dvije stranke osvojile su ubjedljivo najviše mandata, HDZ 13 i SDA osam, što bi bilo dovoljno da sami oforme skupštinsku većinu. Međutim, u javnosti se mogu čuti spekulacije da su HDZ-u BiH svi jednako poželjni partneri, tako da bi mogli u vlast sa SDA, ali i sa SDP-om i strankama koje bi okupio taj blok.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZBiH HNK Ljubo Bešlić tvrdi da još nisu obavili razgovore ni sa jednom od stranaka. Novinarima je izjavio da da kao pobjednička stranka u ovom kantonu pripremaju program na temelju koga bi htjeli otvoriti razgovore sa svim strankama.

- Svakako da ćemo prvo ponuditi onima koji imaju najbolji izborni rezultat, to bi bio logičan slijed, ali do danas nismo ni naš program završili - ističe Bešlić.

Razgovarali smo sa Anerom Žuljevićem iz SDP-a, stranke koja je treća po broju osvojenih mjesta u Skupštini - ukupno tri.

Žuljević nam kaže da SDP do sada nije dobio nikakav poziv kada je u pitanju bilo koja stranka u HNK, iako je, priznaje, "čuo za priču o navedenom konceptu formiranja vlasti bez SDA".

- Nije mi neočekivano od HDZ-a da svaku svoju političku poziciju u ovom momentu koristi kao mehanizam destrukcije. Višegodišnje nepovjerenje SDA i HDZ je očigledno eskaliralo njihovim stalnim međusobnim varanjem, i umjesto da sa izbornim rezultatom koji imaju u HNK efikasno i samostalno formiraju vlast, mi ćemo, izgleda, opet svjedočiti valjanju u blatu. Očekuje nas politički sumorna jesen i zima na prepucavanjima oko već poznatih problema komesara, raspodjele ministarstava ili kadroviranja u fondovima koji će biti predmet ucjena, a ne traženja najboljih rješenja u interesu građana - kaže Žuljević.

Načelnici prihvataju mandat i napuštaju A-SDA

I na kraju, nekoliko riječi o kantonu koji je nakon održanih Općih izbora dobio novu skupštinsku većinu i Vladu iz koje su izbacili SDA. Ne radi se, naravno, o implementaciji izbornih rezultata, nego o još jednoj rekonstrukciji, što u Unsko-sanskom kantonu nije nepoznanica.

Međutim, ta nova, trenutna koalicija, teško da će biti preslikana. Aktuelni zastupnici SDP-a, recimo, uopće nisu dobili nove mandate, nego su izabrani novi ljudi, s kojima bi, prema nezvaničnim informacijama, SDA rado sarađivao.

Najviše mjesta u Skupštini dobila je SDA – devet, a slijedi Koalicija A-SDA – Pomak – Zajedno, sa osam. Kako saznajemo od dobro obaviještenih izbora, među zastupnicima ove koalicije već postoje podjele i neslaganja, tako da je vrlo vjerovatno da će među njima doći do podjele, odnosno da će neki od njih formirati poseban klub. Prema našim informacijama, radi se o aktuelnim načelnicima Bosanskog Petrovca Zlatku Hujiću i Bužima Zikriji Durakoviću. Njih dvojica osvojili su mandate, ali je plan A-SDA bio da ih ne prihvate nego da ostanu na načelničkim pozicijama, što ovoj dvojici ne odgovara iz nekih ličnih razloga. Ovo je izazvalo velike probleme u A-SDA jer time je njihova pregovaračka pozicija znatno oslabljena.

Uglavnom, zvaničnih pregovora o formiranju vlasti još nije bilo, nikakvi sporazumi nisu potpisani, a izvjesno je samo da će biti vrlo teško doći do skupštinske većine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.