open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Kantonalni sud u Bihaću: Potvrđena optužnica protiv Fikreta Abdića
Kantonalni sud u Bihaću je u cjelosti potvrdio sve tačke optužnice koju je Kantonalno Tužilaštvo USK podiglo protiv Fikreta Abdića, načelnika Velike Kladuše, koji se tereti za nekoliko krivičnih djela, među kojima je i zloupotreba položaja.
18.03.2021. u 18:07
get url
text

Optuženicom su obuhvaćeni i  Sulejman Silić, Fikret Pajazetović, Selim Kajtezović, Hašim Grahović, Sanja Silić i Fatma Galijašević, saopšteno je Kantonalnog tužilaštva.

Optuženima se stavlja na teret da su počinili više produženih krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivično djelo povreda ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Abdiću, kao načelniku opštine Velika Kladuša, se stavlja na teret niz produženih krivičnih djela.

- Abdić je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja koja se ogledaju u nezakonitom provođenju postupaka javnih nabavki i favorizovanju jednog ponuđača, tačnije biroa SENNSA iz Velike Kladuše. Zatim u nezakonitim unapređenjima državnih službenika, pribavljanju imovinske koristi optuženom Silić Sulejmanu kao tadašnjem rukovodiocu svih službi, pa do najtežeg oblika zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, koji se sastoji u tome da je koristeći svoj službeni položaj i politički uticaj nezakonito i protivustavno donosio Budžet Opštine Velika Kladuša za 2019. i 2020. godinu, a sve s ciljem da se za Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca i za Opštu kladušku zadrugu nezakonito izvlači tj. dodjeljuje novac iz Budžeta, a u kojim Udruženjima je upravo optuženi Fikret Abdić činio upravljačku strukturu i imao odlučujući utjecaj - navodi se u optužnici.

Kada su u pitanju ostali optuženi, njima se na teret stavlja da su formalno rukovodili biroom SENSSA u Velikoj Kladuši, koji je imao monopol u izradi dokumentacije za pribavljanje urbanističkih i građevinskih dozvola u opštini Velika Kladuša, a kojim biroom je de facto upravljao uptuženi Silić Sulejman.

Fikret Abdić je na lokalnim izborima u novembru prošle godine ponovo izabran za načelnika općine Velika Kladuša. Abdić je prije toga proveo nekoliko mjeseci u pritvoru, a pušten je u oktobru nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH uvažio njegovu žalbu na produžavanje pritvora, te mu je Kantonalnu sud u Bihaću pritvor i ukinuo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.