- Mi smo imali obavezu da se izjasnimo o tom prijedlogu, dok se druge stranke koalicije nisu izjašnjavale. Ovo je naš stav.

Mi smo protiv takvog prijedloga, jer smatramo da imamo dovoljno kapaciteta i bez HDZ-a da djelujemo kao koalicija. To smo pokazali i prilikom glasanja za rukovodstvo Skupštine ZDK - istakao je Bulajić.

Na pitanje šta takav stav DF-a znači za koaliciju koju u tom kantonu predvodi Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad te u kojoj su još Socijaldemokratska partija BiH, zatim Narod i Pravda te Naša stranka i jedna zastupnica Narodnog evropskog saveza, Bulajić se nije izjasnio.

Napominje kako je dogovor bio da se o ulasku u koaliciju drugih političkih subjekata odlučuje konsenzusom stranaka koje su već u koaliciji u tom kantonu.

- Ne znam šta će se desiti, odnosno kakav će biti stav ostalih stranaka. Od nas se tražilo izjašnjenje, a ja nisam mogao sam donijeti takvu odluku pa smo sazvali Povjereništvo KO. Mi smo svoju obavezu ispunili - napominje Bulajić, koji je i prvi zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK te delegat iz Kluba Srba za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Koalicija okupljena oko HDZ-a u SZDK, kao i koalicija Demokratska fronta/Građanski savez, u SZDK ima tri zastupnika.