open-navfaktor-logo
search
Vršene kontrole
Kantonalna inspekcija: Šta je pronađeno o famoznom kafiću na Ilidži, ko mu je odobrio rad
Kafić na terminalu na Ilidži, koji je posljednjih dana tema medijskih natpisa zbog tvrdnji da su ga ilegalno otvorili migranti, ali i nekoliko incidenata te pritužbi građana, ima uredno izdatu dozvolu za rad.
19.08.2020. u 20:01
get url
text

Kako nam je saopćeno iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, tržišno-turstički inspektori u ovom objektu prvi put su nadzor vršili početkom marta ove godine, "radi upućene predstavke koja se odnosila na neizdavanje fiskalnih računa".

- Neizdavanje fiskalnog računa za pružene ugostiteljske usluge postupajući inspektor konstatovao je i u postupku usmjerenog inspekcijskog nadzora, radi čega je djelovao izdavanjem prekršajnih naloga i to, pravnom licu u iznosu od 2.500 KM i odgovornom licu 1.000 KM, a uskladu sa odredbama Zakona o fiskalnim sistemima – kazali su iz inspekcije.

VEZANI TEKST - Tuča na terminalu na Ilidži, intervenisala i Hitna pomoć

Istakli su kako je tom prilikom konstatovano da kafić radi na osnovu Rješenja Općinskog suda u Sarajevu u čiji je registar upisan od 23. januara.

Prema Rješenju Službe za privredu i turizam Općine Ilidža od 6. februara ove godine, poslovne prostorije subjekta ispunjavaju uslove u pogledu tehničke opremljenosti i zaštite na radu, zaštite i unapređenja životne sredine, sanitarno-higijenskih uslova, kao i drugih uslova propisanih Zakonom vezanih za djelatnost za koju je predmetni subjekt registrovan.

- U postupku drugog, "redovnog" inspekcijskog nadzora izvršenog početkom juna 2020. godine kod navedenog subjekta, kantonalni tržišno-turistički inspektor nije utvrdio nepravilnosti iz njegove nadležnosti – dodali su.

Tim sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora kafić je posljednji put posjetio 14. augusta, zajedno sa policajcima MUP-a KS, ali je u momentu kontrole objekat bio zatvoren.

- Predmetni subjekt će i u predstojećem periodu biti pod nadzorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, čiji će inspektori poduzeti sve potrebne radnje, uključujući i ostvarivanje saradnje sa ostalim relevantnim instituacijama, kako bi se spriječio nelegalan rad, ali i ispoštovala primjena propisanih higijensko-epidemioloških mjera, a u krajnjem interesu zaštite javnog zdravlja – kazali su iz kantonalne inspekcije, dodavši kako su ovo informacije kojima se do sada raspolaže.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.