Objava registara, kako su rekli na konferenciji za novinare, uticat će na povećanje vidljivosti programa poticaja, te poboljšanja transparentnosti procesa dodjele ove vrste novčanih sredstava subjektima male privrede i poljoprivrednim proizvođačima sa područja KS.

Prvi podaci koji se odnose na ova dva registra, kako je naveo Kafedžić, već su vidljivi na web stranici Ureda, a njihovu uspostvu pomogla je i Misija OSCE-a.

Radi se o poticajima koji se dodjeljuju svake godine, naveo je Delić, a ove godine su značajnija nego ranije i samo za poticaj maloj privredi biće dodjeljeno 8,49 miliona KM i za poticaj poljoprivredi 6,1 miliona KM.

- Transparentnost je preventiva korupciji i zato smo prihvatili incijativu da ustanovimo ove registre kako bi stvorili infrakstrukturu koja je dostupna kompletnoj javnosti. Na ovaj način bit će unaprijeđeni i analitički procesi i imat ćemo dostupne podatke koji će nam dati bolju sliku gdje trebamo usmjeriti ova sredstva - dodao je Delić.

U registrima će biti obuhvaćeni podaci iz 2020. i kada je riječ o maloj privredi i poljoprivredi i svaki naredni poziv za poticaj bit će unesen u registar. Trenutno je, kako je kazao Delić, uneseno 198 predmeta kada se radi o poticajima u poljoprivredi i 46 predmeta koji se odnose na poticaje u maloj privredi.

- Cilj uspostavljanja registara jesu jačanje transparentnosti i nastavak pozitivnih trendova koji su se prije pandemije dešavali u samoj privredi na području KS, kao i vraćanje povjerenja u institucije - dodao je Delić.