open-navfaktor-logo
search
Nova uredba
Kanton Sarajevo: Uduplana sredstva za pokrivanje troškova dženaza i sahrana
Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Uredbu o izmjeni Uredbe o plaćanju troškova dženaze / sahrane / ukopa za socijalne kategorije, kojom su uvećana izdvajanja novčanih sredstava iz budžeta KS za ove namjene sa trenutnih 400 na 800 maraka.
23.12.2021. u 15:17
get url
text

Prema riječima resorne ministrice rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica KS Ivane Prvulović, nova uredba će biti u primjeni od 1. januara 2022. godine.

- Uredbom je uređeno plaćanje troškova dženaze / sahrane / ukopa za socijalno ugrožene kategorije stanovništva iz budžeta Kantona Sarajevo, kao i uvjeti, postupak i finansiranje ovih troškova. U skladu sa ovom uredbom, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS je, pored troškova tehničkog dijela dženaze / sahrane / ukopa, davaocima usluga vjerskog obreda do sada plaćalo i troškove vjerskog obreda u iznosu od 400 KM. Taj iznos je sada uvećan na 800 KM, u skladu sa zahtjevom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - Medžlisa Sarajevo. Bitno je naglasiti da će, kao i u tekućoj godini, i naredne godine Ministarstvo zaključiti sporazume o saradnji sa svim vjerskim zajednicama u Kantonu Sarajevo koje iskažu interes za realizaciju ovog prava socijalno ugroženih sugrađana - kazala je ministrica Prvulović, navodi se u saopćenju Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.