open-navfaktor-logo
search
Privredna komora
Kanton Sarajevo: Oko 800 anketiranih firmi očekuje gubitak viši od 196 miliona KM
Na današnjoj redovnoj zajedničkoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo javnosti se obratio i predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović, koji je, između ostalog, istakao kako oko 800 anketiranih privrednih subjekata u Kantonu očekuje gubitak viši od 196 miliona KM.
04.04.2020. u 13:56
get url
text

-Kantonalna privredna komora u saradnji sa Ministarstvom privrede KS, a na osnovu zaključka Koordinacionog tijela ovih je dana provela anketu među privrednim subjektima sa područja Kantona o problemima sa kojima se suočavaju u jeku pandemije izazvane koronavirusom, kako bi se što prije pronašla rješenja za prvu pomoć privredi - naveo je Mahmutović.

Dodao je i da, kako je dogovoreno, Komora dostavlja privremeni izvještaj Koordinacionom tijelu Vlade Kantona Sarajevo za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede i poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogođenih krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, na bazi 815 popunjenih online upitnika.

-Od ukupnog broja pristiglih odgovora, 79,7 posto očekuje pomoć od nadležnih organa vlasti u vidu sufinansiranja plata radnika, 50,2 posto u vidu grantova u svrhu održavanja poslovanja, 32,2 posto u vidu odgode plaćanja kredita, 21,1 posto očekuje plasiranje novih povoljnih kredita i 22,8 posto očekuje nadoknadu nastale štete. Predlagane su i druge mjere koje bi bile od koristi privredi u ovom trenutku - precizirao je Mahmutović.

Što se tiče otpuštanja zaposlenika prouzrokovanih krizom, predsjednik komore je kazao kako 56,5 posto njih još uvijek ne zna da li će poduzeti ovu nepopularnu aktivnost, kao i da će im to zavisi od trajanja krize, saopćila je Vlada KS.

-27,5 posto ispitanika je izjavilo da će otpustiti svoje radnike, 6,7 posto se izjasnilo da neće otpustiti radnike, a preostalih 9,3 posto se izjasnilo u nekom drugom obliku na postavljeno pitanje - detaljno je informisao javnost sa rezulatima provedene ankete među privrednicima Mahmutović.

Ovom prilikom, istakao je kako će ukupno procijenjeni gubici u poslovanju za period april, maj i juni 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, za sve anketirane poslovne subjekte na pomenutom uzorku iznositi 196.965.731 KM.

-Ekonomska kriza koja neminivno dolazi će, zbog poremećaja na tržištu uzrokovanih pandemijom koronavirusa, najznačajnije u prvom valu pogoditi mikro i mala preduzeća te samostalne djelatnike, kao i djelatnike u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Odmah nakon toga će biti pogođeni i svi ostali privredni subjekti, pa stoga treba u tom svjetlu donositi i primjerene mjere, kako bi se barem djelomično ublažile posljedice i kako bi poslodavci zadržali svoje radnike - predložio je Mahmutović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.