open-navfaktor-logo
search
Uz poštivanje mjera
Kanton Sarajevo: Od 8. februara stariji razredi osnovnih i srednjih škola se vraćaju u školske klupe
Od 8. februara učenici devetih razreda, te učenici trećeg razreda trogodišnje škole i četvrtog razreda četverogodišnjeg obrazovanja vraćaju se u školske klupe, ali uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.
05.02.2021. u 13:57
get url
text

Izjavila je danas ministrica za odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović.

Ministrica je istakla da će u narednom periodu unapređivati odluke, uputstva i smjernice školama u skladu sa epidemiološkom situacijom.

I ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je istakao da će i u narednom periodu epidemiološke mjere prilagođavati situaciji u vezi sa pandemijom koronavirusa.

- Mi ćemo pratiti epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo. Ako bi došlo eventualno do povećanja broja zaraženih, tako ćemo i mi prilagođavati nove mjere - kazao je Vranić.

Dodao je da je jedno od najčešćih pitanja roditelja da li djeca trebaju nositi maske od šeste godine.

- Mi smo mišljenja i donijeli smo takvu odluku, pozivajući se na evropske i američke standarde epidemiološke zaštite učenika u školama, a to je da je obavezno nošenje maske tokom boravka u školskim prostorijama - rekao je Vranić.

Napomenuo je da su pripremili i brze testove prije početka nastave, te da će se vršiti anketiranje nastavnog osoblja.

- Svi nastavnici koji budu imali znakove oboljenja COVID-19 su obavezni zakonski i moralno da to prijave da bismo uradili testiranje potencijalnih pozitivnih pacijenata, pogotovo sa ovim brzim testovima čija efikasnost je 98 posto. Time ćemo isključiti mogućnost da bi neko od nastavnika kao pozitivan, a sa lakšom kliničkom slikom mogao proširiti zarazu u školskim klupama - rekao je Vranić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.