open-navfaktor-logo
search
Data saglasnost
Kanton Sarajevo dobija strategiju ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva
Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost na prijedlog sporazuma o finansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS u svrhu izrade strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo za period 2021-2031. godina.
17.07.2020. u 15:12
get url
text

Riječ je o jednoj od aktivnosti u sklopu projekta "Zeleni ekonomski razvoj". Ovlašten je resorni ministar Faruk Kapidžić da potpiše sporazum sa UNDP-om, kao implementatorom projekta.

Strategijom razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine kao i Kantonalnim planom zaštite okoliša KS (KEAP) utvrđeni su prioritetni projekti u funkciji zaštite okoliša, prevashodno zraka kao njegove sastavne komponente, te je između ostalih planirana i izrada strategije o ograničavanju korištenja čvrstih goriva u sarajevskoj kotlini. Skupština KS također je zadužila Vladu i resorno ministarstvo da krenu u izradu ove strategije.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je s tim ciljem pokrenulo aktivnosti u saradnji sa UNDP-ijem. Procjena je da će izrada studije koštati oko 400.000 KM, koje će osigurati Ambasada Švedske i spomenuto ministarstvo u iznosima od po 200.000 KM.

Izrada strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva podrazumijeva, između ostalog, analizu trenutnog stanja, odnosno popis svih izvora emisija čvrstih goriva, uključujući i kućna ložišta (oko 100.000 objekata), analizu dostupnih goriva i peći, njihov utjecaj na kvalitet zraka, prijedlog za uspostavu sistema certificiranja peći i kontrole vrste i kvaliteta čvrstih goriva, kao i pregled mogućih mjera za smanjenje emisija.

Na osnovu prikupljenih podataka strategija će dati i liste prioritetnih zona i naselja koja imaju najveći utjecaj na kvalitet zraka te odgovor gdje usmjeriti sredstva za sanaciju i unapređenje sistema grijanja individualnih objekata i njihovu energijsku efikasnost. Strategijom će se utvrditi i potrebna sredstva za prelazak korisnika na ekološki prihvatljivije energente.

Paralelno sa ovim aktivnostima, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša planira i provodi niz drugih aktivnosti u cilju prevencije i smanjenja emisija u zrak, navode iz resornog ministarstva, zaključili su iz Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.