Kanton pomaže snimanje filma o događajima iz opkoljenog Sarajeva

objavljeno: 17.01.2018. u 15:21

Uskoro počinje snimanje filma "Suosjećanje za đavola" koje će podržati Kanton Sarajevo.  

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministri zdravstva, komunalne privrede i saobraćaja u Vladi KS Zilha Ademaj, Senad Hasanspahić i Mujo Fišo te predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Kantonalne uprave civilne zaštite i javnih kantonalnih preduzeća održali su danas završni operativni sastanak sa članovima radne grupe "Centra za savremenu umjetnost", odnosno njegove filmske i produkcijske kuće SCCA/pro.ba, a koje je predvodila producentica Amra Bakšić Čamo, na kojem su dogovoreni posljednji detalji u vezi s uspješnom organizacijom snimanja filma "Suosjećanje za đavola".

Ovaj film kanadskog reditelja Guillaume de Fontena je koprodukcija Monkey Pack Filma iz Francuske, Go Filmsa iz Kanade, Nexus Factoryja iz Belgije i bosanskohercegovačke produkcijske kuće SCCA/pro.ba. Inspirisan je istinitim događajima i temelji se na autobiografiji francuskog novinara Paula Marchanda koji je tokom '92. i '93. godine izvještavao iz opkoljenog Sarajeva.

- U ovom filmu, uronit ćemo u stvarnost ratnog dopisnika dnevno suočenog sa bezbrojnim brutalnostima i nepravdama. Rastrzan između profesije novinara i ličnog osjećaja bespomoćnosti, film priča priču o čovjeku koji odbacuje svoju novinarsku objektivnost zauzimajući stranu - kratko je upoznala prisutne producentica Bakšić Čamo.

Dodala je da je početak snimanja zakazan za 2. februar i trajat će do 16. marta ove godine na različitim lokacijama i odvijat će se u cijelosti u Sarajevu. Ovom prilikom, razgovarano je o konkretnim potrebama ekipe filma, datumima, terminima, načinima zaustavljanja saobraćaja te o svim drugim detaljima kako bi se uspješno snimio ovaj film koji je važan za Sarajevo, a da se u isto vrijeme ni na koji način ne zaustavi svakodnevni život u gradu.

Radnja filma se odvija u "ratnom Sarajevu", zbog čega je planirano da se segment zdravstva iz tog vremena autentično prikaže, kao i njegova uloga i značaj, posebno zbog činjenice da je na hiljade Sarajlija, nažalost, u to vrijeme boravilo u našim bolnicama.

U vezi s tim, producentica Bakšić Čamo je navela kako im je namjera da se u film, između ostalog, obavezno prikažu scene nekadašnjeg spaljenog objekta bolnice "Jezero", jer je on jedan od značajnih vizuelnih simbola staradanja Sarajeva i njegovih građana.

Premijer Konaković je uime Vlade KS podržao snimanje ovog filma kao izuzetno važnu aktivnost kojom se još jednom potvrđuje da je Sarajevo grad umjetnosti i grad filma.

- Cjelokupan sistem Kantona Sarajevo podržat će snimanje ovog filma - riječi su kojima je premijer Konaković zaključio današnji sastanak sa predstavnicima ove filmske i produkcijske kuće, saopćeno je iz Vlade KS.