open-navfaktor-logo
search
Traži se kormilar
Kandidati za selektora BiH: Fudbalski maheri biraju koga će skinuti sa biroa
Sve izvjesniji rastanak Ivayla Peteva i Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u narednim danima iznjedrit će desetine kandidata za upražnjenu selektorsku fotelju u A reprezentaciji BiH.
25.12.2022. u 18:19
get url
text

Petev je početkom prošle godine izabran uz mnogo pompe, a otići će tiho i malo je onih koji će za njim pustiti suzu. Poslije najgorih kvalifikacija za SP u historiji, bugarski stručnjak na klupi Zmajeva uspio se iskupiti osvajanjem Lige nacija, plasmanom u A diviziju, što je pred start kvalifikacija za EURO selekciji BiH donijelo zagarantovan baraž.

Uprkos tome, fudbalski maheri sa sjedištem na adresi Bulevar Meše Selimovića 95, odlučili su presjeći i tri mjeseca pred početak kvalifikacionog ciklusa krenuti u avanturu. Na mjestu gdje je sistemski rad strana riječ, avanturizam se nameće kao (jedina) realna opcija.

A koga će ovoga puta iz rukava izvući Vico Zeljković, Zvjezdan Misimović, Marko Miličić i njihovi poslušnici?

Mediji već barataju nekim imenima, a ona se ni po čemu ne razlikuju od vremena kada je FSBiH prethodni put tražio selektora.

VEZANI TEKST - Cirkus oko izbora selektora Zmajeva: Zašto Petev, kako je prekrižen Barbarez, koja je uloga Misimovića?

Uglavnom se radi o trenerima koji teško pronalaze angažmane. Navodno, u selektorskoj križaljci visoko kotira Faruk Hadžibegić (65), vječiti kandidat za "coacha" Zmajeva.

Hadžibegić je bez ozbiljnog posla nakon što se u decembru 2020. godine rastao s Crnom Gorom. Na klupi Crnogoraca sjedio je 14 puta s učinkom od šest pobjeda, četiri remija i četiri poraza.

Ovog ljeta se skrasio u alžirskom MC Algeru, ali je zbog nesuglasica s upravom ekspresno digao sidro. Nedavno se pojavila informacija da od Alžiraca za raskid saradnje potražuje 100.000 eura.

Ako se FSBiH zaista odluči za Hadžibegića, značilo bi to da se ovaj Sarajlija vraća na klupu nacionalnog tima poslije 23 godine. On je od 1998. do 1999. godine vodio BiH. U sedam mečeva zabilježio je dvije pobjede, dva remija i tri poraza. Iz njegove ere u sjećanju je ostao gostujući remi s Farskim Otocima u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Selektorskog posla rado bi se prihvatio i Mehmed Baždarević (63). Popularni Meša već se okušao na ovoj poziciji. Zmajeve je od 2014. do 2017. godine predvodio 24 puta. Zabilježio je 14 pobjeda, četiri remija i šest poraza. Propustio je šansu da postane prvi selektor koji je BiH odveo na Evropsko prvenstvo jer se u baražu odigranom 2015. godine kao nepremostiva prepreka ispriječila Irska.

VEZANI TEKST - Sušić i Slišković rekorderi: Koliko traju mandati selektorima Zmajeva?

Baždarević je "na birou" od februara 2021. godine nakon što se rastao s francuskim drugoligašem Guingampom.

Safet Sušić (67) je mnogo puta osporavan, ali nepobitna je činjenica da se radi o najuspješnijem selektoru BiH svih vremena. Pape je postao prvi selektor koji je odveo BiH na veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. On je trener s najdužim stažom na klupi BiH, s obzirom na to da je funkciju selektora obnašao od 2009. do 2014., odnosno 1.784 dana.

Sušić je poslije rastanka sa Zmajevima imao angažmane u Evianu (Francuska), Alanyasporu i Akhisarsporu (Turska). Od septembra 2018. je nezaposlen.

U bilježnicama fudbalskih mahera iz FSBiH, navodno, nalazi se i Miroslav Đukić (56), bivši selektor U-21 i A reprezentacije Srbije. Đukić je radio u Partizanu, a potom u brojnim španskim klubovima poput Herculesa, Valladolida, Valencije, Cordobe. Bez posla je od ljeta prošle godine nakon rastanka sa Sporting Gijonom.

VEZANI TEKST - Vahid Halilhodžić: Neshvatljivo je da reprezentacija BiH ne može igrati u Banjoj Luci ili Mostaru

Želja navijača, čvrsta trenerska ruka, Vahid Halilhodžić (70), već se na neki način isključio iz utrke, kazavši da je u FSBiH previše politike. Kada god je u prilici, Vaha pronalazi milion razloga zašto ne želi na kormilo Zmajeva. Činjenica je da je tokom bogate karijere radio u fudbalskim organizacijama koje nisu savršeno sređene, na svojoj koži je to osjetio tokom boravka u Obali Bjelokosti, a posljednji put se opekao u Maroku...

Pred kvalifikacije za EURO koje će početi i završiti naredne godine mnogi kao idealno rješenje na klupi vide Vladimira Petkovića (59). Trener iz Sarajeva s mnogo uspjeha vodio je reprezentaciju Švicarske od 2014. do 2021. godine. Švicarce je na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu doveo do četvrtfinala. I on je trenutno slobodan. Posljednji angažman imao je u Bordeauxu. Prije preuzimanja selekcije Švicarske, vodio je Lazio, Sion, Samsunspor, Young Boys.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Petevovog nasljednika mogao bi imenovati 29. decembra. Bugarin ima važeći ugovor do kraja godine. Novi selektor na klupi BiH debitovat će 23. marta kada je na rasporedu utakmica prvog kola kvalifikacija za EURO protiv Islanda u Zenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.