open-navfaktor-logo
search
Odnosi u Srbiji
Kandić i Popov o desničarskim okupljanjima u Srbiji: "Vučiću nije u interesu da se zamjera Amerikancima i EU"
Protesti desničarskih grupa u Srbiji nisu nikakva novost, ali poruke s posljednjeg skupa održanog u nedjelju u Beogradu upućenih migrantima dali su dovoljna razloga za zabrinutost u onom zdravom dijelu civilnog društva u našem istočnom susjedu.
09.03.2020. u 13:34
get url
text
Desničari Beograd

Učesnici su poručili “ako država i policija ne mogu da zaštite državu, mi ćemo". Oni su najavili da će nastaviti sa "narodnim patrolama" i u drugim gradovima Srbije u kojima borave migrante.

Ni ovog puta nije izostala podrška ratnom zločincu Ratku Mladiću, bilo je tu i četničkih simbola, skandiralo se "Kosovo je Srbija", "podrška braći u Crnoj Gori"… Za Aleksandra Popova, direktora Centra za regionalizam iz Novog Sada, ova dešavanja nisu slučajna.

- Srbija je u izbornoj godini i zato ne treba ništa čuditi. Pored toga, Evropska unija nam je pritvorila vrata, što daje prostora ekstremističkim grupama koji su na sceni već duži niz godina, još u prošlom režimu.

Podsjećam, 2004. godine u Beogradu je zapaljena Bajrakli džamija, 2008. zapaljena je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, desničari su divljali i 2011. kada je uhvaćen Mladić…
Koliko je bilo samo nereda prilikom održavanja parade LGBT populacije. To je bio rat na ulicama između desničara i policije.

Zašto ovo naglašavam? Zato što posljednjih godina ova okupljanja prolaze bez incidenata. A, to nije slučajno. Njima je očito neko rekao da ne prave problem i oni sada slušaju – kaže Popov za Faktor.

Naš sagovornik nema dilema da država ima mehanizam da riješi postojanje tzv. "narodnih patrola" po ulicama srbijanskih gradova.

- Naravno, država ima dovoljno mehanizama, policiju, istražne organe, pravosudne institucije da ne dozvoli linč na ulicama. Međutim, očigledno nekome u Srbiji odgovara stanje u kojem će se obični svijet držati uplašenim, u stalnom strahu, da ga se demorališe.

Uz potpuno zagađeni životni i medijski prostor, pritom ne mislim samo na tabloide već i na medije s nacionalnom frekvencijom, stvara se ambijent u kojem se normalan čovjek tjera na povlačenje.

Pazite, mi živimo u zemlji u kojoj urednik na TV Happy proziva i vrijeđa univerzitetskoj profesora samo zato što je Albanac. To je svijet u kojem živimo – ističe Popov.

Nataša Kandić,osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, smatra da neće doći do masovnijih okupljanja desničarskih grupa u Srbiji.

- Razlog je jednostavan. Vladajuća partija, Srpska narodna stranka Aleksandra Vučića nema interesa da se zamjera Amerikancima i Evropskoj uniji. Zato će SNS reagovati prema desničarskim grupama, posebno što postoji velika međusobna odbojnost između lidera – govori Kandić.

Prema njenim riječima, i ovaj put su uz desničare i navijačke grupe.

- Desničarski grupe se ujedinjuju oko mržnje prema Albancima, susjedima, slavljenju ratnih zločinaca, a sada su na red došli i migrant. Pozivaju na linč, to je uobičajen njih repertoar.

Te tzv. "narodne patrole" karakterišu grupe ljudi s kapuljačama, očito žele sakriri svoj identitet. Na sreću, to nisu masovni skupovi, mada postoji strah ako bi se litije iz Crne Gore preselile u Srbiju da bi to dalo mnogo veći prostor desničarima. Nadam se da se to neće desiti – poručila je Kandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.