open-navfaktor-logo
search
Neuobičajeni prizori
Kanali u Veneciji skoro suhi, nizak vodostaj pravi probleme
Italija je prošle godine morala proglasiti vanredno stanje u svojih pet sjevernih regija nakon što se suočila s najvećom sušom u posljednjih 70 godina. Naučnici se sada plaše da bi se isto moglo dogoditi i ove godine zbog suhe zime.
21.02.2023. u 11:07
get url
text

Kanali u Veneciji, gdje su poplave inače primarna briga, sada su već "pri kraju", što otežava vožnju gondolama, vodenim taksijima i vozilima hitne pomoći. Stručnjaci su nizak vodostaj pripisali brojnim faktorima, kao što su nedostatak kiše, sistem visokog pritiska, pun mjesec i morske struje, piše Ibtimes.

- Naši operateri su često primorani da zaustave vozila na određenoj udaljenosti od odredišne tačke i nastave pješice, u mnogim slučajevima s pacijentom koji se mora nositi na rukama - rekao je šef hitne službe Venecije Paolo Rosi, za lokalne medije.

Šef venecijanskog centra za plimu i oseku, Alvise Papa, kazao je da je ovo prvi put u posljednjih 15 godina da je nivo vode u kanalima ostao više od 50 centimetara ispod tipičnog prosjeka toliko dugo, prenosi The Independent.

Nekoliko slika gotovo suhih venecijanskih kanala podijeljeno je na društvenim mrežama. Gondole i vodeni taksiji također se mogu vidjeti zaglavljeni u kanalima zbog niskog vodostaja.

Italijanske rijeke i jezera pate od ozbiljnog nedostatka vode. Rijeka Po teče na zaista niskim nivoima. Ona teče iz Alpa na sjeverozapadu prije ulaska u Jadransko more. Trenutno ima 61 posto manje vode nego inače u ovo doba godine, prema ekološkoj grupi Legambiente.

Slični uvjeti su i na jezeru Garda u sjevernoj Italiji. Sada je dostigao tako niske nivoe da ljudi mogu hodati preko jezera do ostrva San Biagio preko otvorenog puta.

Prošle godine je iz vodenih grbova izronilo nekoliko olupina brodova iz doba Drugog svjetskog rata upravo zbog suše. Njemački tenk pronađen je u blizini Mantove, dok su ostaci drevnog zaseoka ponovo izašli na površinu u Pijemontu. U Milanu su ugašene sve ukrasne fontane, a čak je i pranje privatnih vozila i zalijevanje bašta zabranjeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.