open-navfaktor-logo
search
Zbog krvnih ugrušaka
Kanadski stručnjaci preporučili da se mlađi od 55 ne vakcinišu AstraZenecom
Kanadski Nacionalni savjetnički odbor za imunizaciju (NACI), koji nadgleda provedbu kampanje cijepljenja protiv koronavirusa, preporučio je da se za ljude mlađe od 55 godina prestane upotrebljavati AstraZenecino vakcina i zatražio je novu analizu o rizicima i prednostima koja se bazira na dobi i spolu.
30.03.2021. u 07:55
get url
text

Taj je potez posljedica izvještaja iz Evrope o rijetkim, ali ozbiljnim slučajevima pojave krvnih ugrušaka, krvarenja i u nekim slučajevima smrti nakon cijepljenja, posebno kod mlađih žena. U Kanadi nije prijavljen nijedan takav slučaj, a upotrijebljeno je oko 307.000 doza AstraZenecinog cjepiva.

- Iz onoga što znamo postoji značajna nesigurnost vezana za prednosti upotrebe AstraZeneca cjepiva protiv koronavirusa kod osoba mlađih od 55 godina - poručio je NACI u pisanoj preporuci.

Starije osobe su suočene s većim rizikom od hospitalizacije i smrti povezane s bolesti covid-19, a čini se da su i komplikacije rjeđe u toj dobnoj skupini pa se njima može ponuditi cjepivo "uz informirani pristanak", poručili su nezavisni stručnjaci iz NACI-ja.

Vodeći se tim preporukama, odbor vodećih zdravstvenih dužnosnika, u koji su uključeni regionalni i savezni predstavnici, izjavio je da će zaustaviti korištenje cjepiva za mlađe od 55 godina. Odbor je dodao da se pri donošenju odluke vodio činjenicom da Kanada na raspolaganju ima i cjepiva drugih proizvođača, a većina je primijenjenih doza došlo od Pfizera i Moderne.

Health Canada (Kanadsko zdravstvo), kanadski regulator za lijekove, izjavio je da će postaviti dodatne uvjete za odobrenje AstraZenecinog cjepiva u koje će biti uključen i "zahtjev da proizvođač provede detaljnu procjenu o učincima i rizicima cjepiva prema dobi i spolu u kanadskom kontekstu". Iz Kanadskog zdravstva su rekli da su u razgovorima s AstraZenecom i da će po dobijanju traženih informacija "odlučiti jesu li potrebni dodatni regulatorni potezi".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.