open-navfaktor-logo
search
Sporna fotografija
Kanadski premijer se izvinio zbog tamne šminke i turbana na glavi
Fotografija Justina Trudeaua iz 2001. godine s licem koje je zatamnio šminkom glavni je izazov za vođu koji često govori o potrebi borbe protiv rasne diskriminacije
19.09.2019. u 08:44
get url
text

Kanadski premijer Justin Trudeau izvinio se zbog šminkanja lica tamnom šminkom 2001. godine nakon što se neugodna fotografija pojavila manje od pet sedmica prije izbora u kojima ga čeka teška borba. Fotografija 29-godišnjeg Trudeaua s licem koje je zatamnio šminkom glavni je izazov za vođu koji često govori o potrebi borbe protiv rasne diskriminacije i koji u svom kabinetu ima tri istaknuta ministra indijskog porijekla.

- Trebao sam tada znati više, ali nisam. Duboko žalim što sam to učinio. Obukao sam Aladdinov kostim i stavio šminku. Nisam to smio učiniti - rekao je Trudeau novinarima nakon što je magazin Time objavio spornu fotografiju.

Na fotografiji se vidi kako nosi turban i bijeli ogrtač, s licem prekrivenim tamnom šminkom. Trudeau je u tijesnoj borbi s konzervativnim liderom Andrewom Scheerom uoči saveznih izbora 21. oktobra. Njegov protivnik kazao je da je "izuzetno šokiran i razočaran."

- To šminkanje djelo je otvorenog podsmijeha i rasizma. Ono što su Kanađani vidjeli večeras neko je s potpunim nedostatkom prosuđivanja i integriteta i neko ko nije spreman upravljati ovom zemljom - rekao je Sheer novinarima u Quebecu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.