Sporna fotografija

Kanadski premijer se izvinio zbog tamne šminke i turbana na glavi

Objavljeno: 19.09.2019. u 08:44

Fotografija Justina Trudeaua iz 2001. godine s licem koje je zatamnio šminkom glavni je izazov za vođu koji često govori o potrebi borbe protiv rasne diskriminacije

Justin Trudeau

Kanadski premijer Justin Trudeau izvinio se zbog šminkanja lica tamnom šminkom 2001. godine nakon što se neugodna fotografija pojavila manje od pet sedmica prije izbora u kojima ga čeka teška borba. Fotografija 29-godišnjeg Trudeaua s licem koje je zatamnio šminkom glavni je izazov za vođu koji često govori o potrebi borbe protiv rasne diskriminacije i koji u svom kabinetu ima tri istaknuta ministra indijskog porijekla.

- Trebao sam tada znati više, ali nisam. Duboko žalim što sam to učinio. Obukao sam Aladdinov kostim i stavio šminku. Nisam to smio učiniti - rekao je Trudeau novinarima nakon što je magazin Time objavio spornu fotografiju.

Na fotografiji se vidi kako nosi turban i bijeli ogrtač, s licem prekrivenim tamnom šminkom. Trudeau je u tijesnoj borbi s konzervativnim liderom Andrewom Scheerom uoči saveznih izbora 21. oktobra. Njegov protivnik kazao je da je "izuzetno šokiran i razočaran."

- To šminkanje djelo je otvorenog podsmijeha i rasizma. Ono što su Kanađani vidjeli večeras neko je s potpunim nedostatkom prosuđivanja i integriteta i neko ko nije spreman upravljati ovom zemljom - rekao je Sheer novinarima u Quebecu.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije