Ahmed Hussen, ministar u vladi Justina Trudeaua i Brian Masse, član kanadskog parlamenta, su zločin u Prijedoru nazvali jedino ispravnim imenom - genocid. U nedavnom susretu članova Instituta za istraživanje genocida Kanada sa ministrom Ahmedom Hussenom, ministar je vrlo jasno konstatovao da je u Prijedoru počinjen genocid. Ranije, član kanadskog parlamenta i sponzor obje rezolucije o genocidu u Srebrenici, Brian Masse je također zločin u Prijedoru imenovao genocidom.

Značaj ove rezolucije je, kako ističu iz IGK, u tome što će se pored Sreberenice prvi put zvanično u rezoluciji kanadskog parlamenta imenovati genocid u Prijedoru.

- Zločin u Prijedoru koga je nauka odredila kao genocid podsjetio je demokratski svijet da su tokom agresije na Republiku BiH počinjeni najteži ratni zločini uključujući i zločin genocida. Haški tribunal i nacionalni sudovi su osudili neke odgovorne za genocid u Prijedoru. Ali ono što Haški tribunal niti međunarodna zajednica nisu uopće dirnuli jeste politički projekat u čije ime je počinjen genocid u Prijedoru i BiH. Projekat "velika Srbija" koji još djeluje, atakujući na bosanskohercegovačke državne vrijednosti. Tako se šalje strašna poruka svijetu da se agresijom i genocidom mogu ostvarivati politički ciljevi, može teritorija jedne međunarodno priznate države dijeliti. Pamtiti Prijedor je i opomena da kultura sjećanja podrazumijeva ne samo sjećanje na genocid, već i aktivnu borbu protiv negatora genocida, protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca, protiv prekrajanja historijskih, sudskih i naučno-istraživačkih činjenica koje umjesto negiranja trebaju biti put katarze, put traženja oprosta od žrtve, put izvinjenja žrtvi, put bar približavanja onom velikom, historijskom NE koje sve više tamni u svijetu punog zla - saopćio je IGK.  

Predviđeno je da se rezolucijom 20. juli proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru u Kanadi i da se tokom aprila koji je rezolucijom kanadskog parlamenta proglašen mjesecom brobe protiv genocida, i genocid Prijedoru tretira isto kao i drugi priznati genocidi u Kanadi. Institut za istraživanje genocida Kanada će uskoro početi razgovore sa liderima Muzeja za ljudska prava Kanade o postavci stalne izložbe o genocidu u Prijedoru. Također su počele pripreme da se genocid u Prijedoru u nekim kanadskim školama izučava zajedno sa genocidom u Srebrenici.