open-navfaktor-logo
search
Horor
Kanada: Svjedoci tvrde da su tijela djece spaljivana u crkvenoj školi
U jeku rasprava o pronađenim posmrtnim ostacima 1.148 neidentificirane djece u krugu tri crkvene škole sa internatima u kanadskim British Kolumbiji i Saskatchewanu, pojavile su se i tvrdnje da su u krugu Crkvene škole Mohawk u Brantfordu, u kanadskom Ontariju, spaljivani posmrtni ostaci djece.
02.07.2021. u 10:06
get url
text

Centar za lokalni podršku u regiji Brantford organizirao je šetnju u znak sjećanja na djecu koja su izgubila živote za vrijeme boravka u internatima crkvenih škola. Nekoliko hiljada Kanađana okupilo se ispred zgrade Narodnog centra u Brentfordu, odakle su mirnom povorkom krenuli ka Crkvenoj školi Mohawk.

Jedan od učesnika povorke Doug Enhug je kazao da mu je otac pohađao tu školu s internatskim smještajem. Na upit novinara da li se u krugu Mohawk škole nalaze grobnice, Enhug je kazao da je tamo nemoguće pronaći bilo šta.

- Ne mogu tamo ništa naći jer su tijela spaljena. Slušao sam to od osobe koja se spasila iz te škole. Vidio je kako spaljuju tijelo u krematoriju. Slušao sam i priče mog oca. Škola je tada imala dvorište više od 1.200 dunuma. Sada je to 40 dunuma. Šta se može pronaći tamo - kazao je Enhug.

Direktorica Centra za lokalnu podršku Rebecca Wilson je u ime organizatora povorke kazala da u krugu škole postoji krematoriju.

- Slušala sam brojne priče kako su tamo spaljivali i uništavali smeće. Podržavamo, ipak, ideju da se pretraži to područje. Ne možemo znati rezultat ako to ne uradimo - kazala je Wilson.

Učesnici povorke su se potom okupili ispred Islamskog centra u Bretfordu, čije osoblje je osiguralo hladne napitke za osvježenje. Povorku su podržali i članovi tri najbrojnija motociklistička udruženja iz te kanadske regije, a cijeli događaj je osiguravala i policija.

Prvi crkveni internat u Kanadi otvoren je 1820-ih, širom te zemlje ih je postojalo 139. Posljednji je zatvoren 1996. godine. Cilj tih škola je bio da učenici iz indijanske zajednice usvoje kulturu bijelaca.

U crkvenim internatima, gdje je boravilo više od 150.000 lokalne djece koja su nasilno oduzeto od njihovih porodica, većina je bila izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju, o čemu svjedoče preživjeli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.