Srijeda, 27.10.2021.

Kanada na poseban način ispoljava pijetet prema žrtvama genocida u Srebrenici

Proklamacije su još jedan u nizu velikih doprinosa istini o agresiji na RBiH i genocida nad Bošnjacima i doprinos pravdi za žrtve tih zločina

Povodom 24. godišnjice od genocida u Srebrenici gradonačelnici kanadskih gradova: Toronto, Hamilton, Windsor i Saskatoon su proklamacijama proglasili 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.  Ovim proklamacijama pokazuje se ljudsko dostojantvo i solidarnost sa žrtvama genocida u Srebrenici i BiH. Proklamacije su još jedan u nizu velikih doprinosa istini o agresiji na RBiH i genocida nad Bošnjacima i doprinos pravdi za žrtve tih zločina. One pomaže institucijama za izučavanje lekcija u vezi s genocidom u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju za sprečavanje genocida. Proklamacije potvrđuju odlučnost gradova Kanade u očuvanju i jačanju nezavisnosti, državnosti, državno pravnog subjektiviteta i teritorijalne cjelovitosti države BiH.

Cvijet Srebrenice, simbol sjećanja na genocid je instaliran u kanadskim gradovima Windsor i Toronto. Instalirani Cvijet Srebrenice je simbol kulture sjećanja da se najveća stradanja ljudi u Evropi nakon drugog svjetskog rata nikada ne zaborave. Cvijet je simbol borbe protiv genocida, masovnih stradanja ljudi, negatora genocida i veličanja pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca. Instalacijom Cvijeta Srebrenice također odajemo priznanje državi Kanadi koja je tako mnogo učinila na planu kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i BiH. 

Na panou ispred Skupštine grada Hamiltona, odlukom gradonačelnika Freda Eisenbergera  je napisano: "11. juli Dan sjećanja na Srebrenički genocid u Hamiltonu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici". U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici odlukom gradonačelnika na jarbol ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona je podignuta bosanska zastava. Istovremeno veliki simbol grada Hamiltona je u bijeloj i zelenoj boji, simbolišući Cvijet Srebrenice.

Sponzor obe rezolucije o genocidu u Srebrenici, sponzor peticije za krivično sankcionisanje negatora genocida, sponzor Svjetskog dana bijelih traka u Kanadi, član Kluba prijatelja BiH u kanadskom parlamentu, Brian Masse povodom 24. godišnjice od genocida u Srebrenici izdao je saopćenje u kojem se, između ostalog, navodi:

"Prošlo je 24 godine od kada je počinjen genocid u Srebrenici, gdje je više od 8.000 bošnjačkih žrtava izgubilo živote. Godišnjica ovog strašnog događaj obilježava se svake godine 11. jula u Kanadi. Tog kobnog dana 1995. godine vojne i paravojne snage bosanskih Srba, na čelu sa ratnim zločincem generalom Ratkom Mladićem ubile su više od 8.000 Bošnjaka, muškaraca, dječaka i staraca koji su nakon pada Srebrenice tražili sigurnost u regionu. Također, dodatnih 25.000 Srebreničana prisilno su deportovani u enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a. Taj genocid je od strane Evropskog pS2 - arlamenta imenovan kao jedna od "najvećih ratnih zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata". Nakon moga odlaska u Srebrenicu i susreta sa majkama Srebrenice, lokalnim vođama i mnogim drugima ljudima u BiH, još više ću se boriti za istinu o genocidu u Srebrenici. Srebreničanima i hiljadama kanadskih Bošnjaka, žrtvama genocida odajem počast i sjećam se žrtava, uz obećanje da ću nastaviti borbu da se takav zločin više nikada ne ponovi".

Na dan 11. juli u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipegu se održava posebna komemoracija sjećanja na genocid u Srebrenici. U organizaciji kanadskih bošnjačkih islamskih centara u Torontu na dan 11. jula bit će održan prigodan vjerski program. Ovogodišnje kanadsko sjećanje na genocid u Srebrenici završava se u Windsoru u subotu 13. jula ispred prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori.

 Dr. Emir Ramić, direktor IGK, zahvaljujući se Kanadi za kontinuranu podršku državi BiH i kulturi sjećanja je između ostalog rekao:

"Ljudska civilizacija je teško upamtila i zabilježila takvu vrstu zločina kakav je genocid u Srebrenici. Institut za istraživanje genocida Kanada je predočio kanadskoj javnosti mnoge podatke i činjenice koje dosad nisu zabilježene o tom genocidu. Ne smijemo zaboraviti genocid. Kanađani koji nisu prošli kroz genocid čuli su i naučili šta je bilo. Pozvali smo mlade u Kanadi i širom dijaspore da se ne boje borbe za istinu i pravdu. Kontinuirano insistiramo da priznavanje genocida nije stvar izbora, to je civilizacijska vrijednost. Našli smo prostor u kanadskom Kulturnom mozaiku da istina prodre. Pristalice ideologije negiranja genocida i dehumanizacije žrtava su prisutni u Kanadi. To nas nije obeshrabrilo. Jer genocid u Srebrenici i BiH je izvršen. To je društvena, historijska i naučna istina. Naša poruka negatorima genocida: Ako želite suživot, pogledajte istini i pravdi u oči. Sljedbenicima antibosanske koalicije poručujemo: Ako se ne možete pomiriti sa prošlošću, kako će te onda govoriti o budućnosti. Oni koji negiraju genocid koji je utvrđen na međunarodnim sudovima su spremni to počiniti opet. Negacija genocida je napad na istinu i pamćenje. Pamtimo prošlost i pazimo na budućnost. Upozoravamo buduće generacije da je borba za kulturu sjećanja univerzalna. U toj borbi znanje i obrazovanje imaju krucijalnu ulogu. Prihvatanje prošlosti prvi je korak za bolju budućnost. Mi nikada ne smijemo zaboraviti. Naš zadatak je da razumijemo prošlost, da osiguramo dokaze i činjenice za buduće generacije kako bi spriječili poricanje genocida i trijumfalizam zločinaca. Institut za istraživanje genocida Kanada uči mlade generacije o kulturi sjećanja. Zločini ne smiju biti tabu tema, zločinci ne smiju biti heroji, genocid se ne smije negirati, negatori genocida moraju biti krivično sankcionisani. To je moto našeg rada. Mi ćemo i dalje raditi na kulturi sjećanja, kontinuirano ćemo podsjećati na potrebu za istinom i pravdom. Jer to je najbolji put da dođemo do stvarnog mira, sigurnosti i bolje budućnosti".

IGK nastavlja ispunjavati civilizacijsku i ljudsku dužnost čuvanja sjećanja na najveći zločin poslije Holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici. Pravda je spora, ali i neupitna. Nećemo izgubiti nadu u pravdu i nikada nećemo posustati u borbi da se ona ispuni. Neka to znaju kako oni koji rade zajedno sa IGK za istinu i pravdu, ali i oni koji ponižavaju istinu i pravdi i pokušavaju umaći od odgovornosti, saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada.  

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh