open-navfaktor-logo
search
Humanitarna katastrofa
Kampovi u Idlibu: Civili spaljuju odjeću da bi se ugrijali
Civili, koji su se sklonili u improvizovane šatore, bježeći od napada snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije, spaljuju svoju odjeću da bi se ugrijali noću zbog jako niskih temperatura i loših uslova
31.01.2022. u 10:46
get url
text

Sniježne padavine i hladno vrijeme negativno utječu na izbjeglice u šatorskim kampovima u Idlibu, dok jak vjetar uništava šatore.

Porodice se svakodnevno bore za opstanak usljed siromaštva i nepovoljnih vremenskih uslova.

Djeca u kampovima pale plastiku i stare cipele kako bi se ugrijali tokom niskih temperatura koje se spuštaju i do pet stepeni Celzijusa.

Noću pale i odjeću kako bi zagrijali šatore u kojem borave porodice koje su u kampovima pronašle utočište i spas od napada Assadovih snaga i pristalica.

{$galerijaFotografija}

Adnan al Ahmed je prije osam godina morao napustiti svoj dom u zapadnom kraju Hame.

Za AA je kazao da su šatori više od 50 porodica u kampu uništeni zbog obilnih snježnih padavina.

Ahmed je rekao da su u posljednjem trenutku izvukli djecu ispod porušenih šatora.

Prema njegovim riječima, putevi su zatvoreni zbog snježnih padavina tako da ne mogu bolesnu djecu iz kampa odvesti u bolnicu.

Jedina želja mu je da se vrati svojoj kući.

I Khalid al-Sheikh iz Hame je rekao da su se šatori urušili dok su bili u njima. Djecu su spasili u posljednjem trenutku.

- Ne možemo spavati noću zbog hladnoće. Nemamo hrane ni ogrjeva. Apelujem na sve dobrotvore da nam pomognu - izjavio je Al-Sheikh.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Turkiye, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije.

Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u regiji. Napadi su intenzivirani ponovo u maju 2019. godine.

Turkiye i Rusija su u martu 2020. godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u periodu od 2017. do 2020. godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

Kampovi u Idlibu: Civili spaljuju odjeću da bi se ugrijali, 31.01.2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.