open-navfaktor-logo
search
Podizanje svijesti
Kampanja o značaju doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja transplantacijom
Radi se o javnom pozivu punoljetnim osobama u BiH da snime i pošalju kratki film, u trajanju od maksimalno minutu, o temi promocije doniranja organa u svrhu liječenja transplantacijom
08.05.2019. u 13:26
get url
text

Federalno ministarstvo zdravstva, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH i Donorska mreža u BiH pokrenuli su kampanju "Za život - pričaj, podrži, podijeli", u cilju podizanja javne svijesti o značaju doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja transplantacijom.

Radi se o javnom pozivu punoljetnim osobama u BiH da snime i pošalju kratki film, u trajanju od maksimalno minutu, o temi promocije doniranja organa u svrhu liječenja transplantacijom. Video može biti snimljen mobitelom, amaterskom ili profesionalnom kamerom a elektronskim putem može se učestvovati u tom javnom pozivu.

Tri najbolja kratka filma, po izboru stručnog žirija, te tri filma koja dobiju najveći broj glasova (putem oznake-like na facebook stranici Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH) osvojit će novčane nagrade. Rok za dostavljanje kratkog filma je 7. juni, a glasati se može do 20. juna.

Predstavnica Federalnog ministarstva zdravstva dr. Olivera Tadić najavila je na konferenciji za novinare da će organizatori podsjetiti što više fakulteta, prezentirati taj javni poziv studentima i pokušati ih zainteresirati da se uključe.

Podsjeća da smo, u skladu sa Zakonom o transplantaciji organa i tkiva u Federaciji BiH, svi potencijalni donori.

- Potrebno se informisati, donijeti pozitivnu odluku i o tome informirati svoje najbliže, jer porodica potvrđuje vašu odluku ljekarima - naglasila je.

S obzirom na to da za presađivanje organa moraju biti ispunjeni brojni stručno-medicinski kriteriji ističe da svaka umrla osoba ne može biti donor organa.

- Svega tri posto umrlih u bolnici mogu biti razmatrani kao potencijalni darivatelji organa. To znači da čak i ako za života osoba iskaže želju da donira organe nakon smrti, ne znači da će to zaista i biti. Zapravo veće su šanse da će nekome od nas zatrebati organ nego da ćemo, čak i ako želimo, biti u mogućnosti darivanjem organa pomoći drugome - kazala je.

Predsjednica Donorske mreže u BiH Hamila Resić i predsjednik Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u Federaciji BiH Tomislav Žuljević podržali su danas kampanju, pozvali posebno mlade ljude da se uključe, a sve s nadom da se razbiju predrasude za koje kažu da još postoje. Kampanju su podržali i transplantirani pacijenti Amela Šiljević, Eldina Softić i Adnan Fazlagić te dr. Nermina Rizvanović i dr. Aida Ćorić koje su sudjelovale u pripremi te kampanje a i danas su bile sa svojim pacijentima.

Transplantacija organa jedina je uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog oštećenja funkcije pojedinih organa. Najveći udio organa za tranplantacijsko liječenje dobiva se od kadaveričnih donora (umrlih osoba kod kojih je potvrđena moždana smrt), dok je 10 posto organa za presađivanje darovano od živih darivatelja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.