Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji Bosne i Hercegovine i ove godine organizuje 12. po redu Rehabilitacioni kamp “Vlašić 2019” u kojem će učestvovati više od 150 mališana i njihovih porodica koji su izborili svoju bitku i pobijedili rak.

Iz Udruženja navode da je podrška mališanima oboljelim od raka ključna tokom intenzivnog liječenja, ali je neophodna i nakon njega.

Zbog toga Udruženje već 12. godinu pruža posebno osmišljen program rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove roditelje.

Program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb. Rehabilitacioni kamp se finansira donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja.

Ciljevi kampa su jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece, psihosocijalno jačanje, jačanje samopouzdanja, samopoštovanja i uključivanje u grupu vršnjaka, povećanje nezavisnosti, samouvjerenosti, otvorenosti prema novim stvarima i iskustvima. socijalno jačanje, smanjenje stresa, anksioznosti, poticanje kreativnog izričaja i pozitivnog stave, kačanje porodičnih veza te podizanje svijesti o dječijem raku i posljedicama liječenja.

Rehabilitacioni kamp će se održati u periodu od 23. do 28. jula na planini Vlašić.