open-navfaktor-logo
search
Izvoz u Srbiju
Kamioni sa robom neće više čekati danima na granici
Sporazumom dogovoreno da će biti priznati nalazi ovlaštenih laboratorija iz druge države potpisnice
15.10.2018. u 08:18
get url
text

Zahvaljujući sporazumu kojeg su prije nekoliko dana potpisali ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, privrednici iz BiH će umnogome smanjiti troškove izvoza svojih proizvoda u Srbiju, pojasnio je potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić. Zahvaljujući tome njihovi proizvodi će biti konkuretniji na tržištu te države.

Podsjećamo, dva ministra su u utorak, 2. oktobra, potpisali Memorandum o međusobnoj saradnji i prihvatanju dokumenata izdatih od akreditovanih laboratorija za industrijske neprehrambene proizvode.

- Do sada se dešavalo, kada kamioni dođu na granicu između BiH i Srbije, da nadležni srbijanski organi uzimaju uzorke proizvoda, šalju ih u ovlaštene laboratorije u Srbiji i čekaju nalaze, prije nego što daju odobrenje za uvoz tih roba. To se dešavalo čak i kada su u pratećoj dokumentaciji i nalazi neke od ovlaštenih laboratorija iz BiH. Čekanje na nalaze je znalo trajati i po nekoliko dana, a za sve to vrijeme kamioni su stajali na granici, što je predstavljalo dodatni trošak za privrednike. Zahvaljujući ovom sporazumu takva praksa će biti prekinuta, jer će u Srbiji biti priznati nalazi naših laboratorija – kazao je Egrlić u izjavi za Faktor.

Prema njegovim riječima, "na udaru" dodatnih kontrola bili su svi oni proizvodi nad kojima je bilo potrebno vršiti bilo kakva mjerenja, bez obzira na to da li su napravljeni od metala, drveta ili nekog drugog materijala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.