Utorak, 30.05.2023.
FOTO: UIOBiH

Kamion zaustavljen u Trnovu, oduzeto više od 9.000 kutija cigareta

Protiv počinioca bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su 9.100 kutija cigareta na putu Foča-Sarajevo. Ukupna tržišna vrijednost cigareta koje su bile namijenjene crnom tržištu u Bosni i Herecegovini procjenjuje se na 41.000 KM.

Na putu Foča – Sarajevo, u mjestu Trnovo, službenici UIO iz Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo, u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS-a, PS Trnovo, pronašli su i u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva i Suda BiH privremeno oduzeli 9.100 kutija cigareta Royal (FDS), FM, Sunny, Merilyn, koje nisu u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima bile obilježene akciznim markicama UIO.

U saradnji sa Grupom za istrage RC Sarajevo, protiv počinioca bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. , Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopćeno je iz UIOBiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh