Subota, 24.02.2024.
FOTO: Fena

Kamičani: Uplakane majke dočekale kolonu s tabutima 16 ubijenih Prijedorčana

Kolona s tabutima 16 žrtava ubijenih tokom tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu na području Prijedora nešto prije 20 sati stigla je u Kamičane, gdje će sutra na platou memorijalnog centra Kamičani biti klanjana kolektivna dženaza, a potom obavljen i ukop njihovih posmrtnih ostataka.

Porodice ubijenih Prijedorčana, vjerski službenici, građani kao i učesnici biciklističkog maratona Bihać- Prijedor, koji su oko 19 sati stigli u Kamičane, dočekali su tabute.

Posmrtni ostaci 16 žrtava u prijepodnevnim satima su krenuli iz Identifikacionog centra Šejkovača kod Sanskog Mosta prema Memorijalnom centru Kamičani.

Prije dolaska na krajnje odredište, ova tužna kolona prošla je kroz Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi i Prijedor.

Žrtve koje će biti ukopane sutra nakon šehidske dženaze, ubijene su tokom 1992. i 1993. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.

Uglavnom se radi o grobnicama koje su otkrivene godinama unazad, neke od njih čak 1998. i 1999. godine godine kao što je grobnica Trnopolje – Matrići, Sivci, Hrastova glavica, Kozarac – Garevci.

Neke žrtve koje će sutra biti ukopane su ekshumirane i na Korićanskim stijenama, u Zecovima kod Prijedora, ali i prilikom izvršenja ekshumacije u Rizvanovićima 2019. godine.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Samed (Hase) Jakupović koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine.

Najstarija žrtva koja će se ukopati jeste Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u trenutku smrti. Nestao je 1993. godine u mjestu Gornja Puharska, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mezarju Čejreci 2022. godine.

Žrtve će nakon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima biti ukopane u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani, Čejreci i Zecovi.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice na području deset općina i tri države - BiH, Hrvatska i Srbija.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

Dženazu-namaz za 16 žrtava predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh