open-navfaktor-logo
search
Nova sezona
Kamerni teatar 55: Osnivanjem Fondacije "Žan Marolt" žele pomoći studentima ASU-a
Sredstva od kupljenih karata 25. septembra bit će donirana studentu prve godine, i nadamo se da ćemo i ubuduće svake godine na taj datum igrati predstavu za jednog studenta, naglasila je glumica Tatjana Šoić
19.09.2019. u 12:20
get url
text

Čeka nas buran rad i sjajna energija u Kamernom teatru 55. Sezonu otvaramo konceptom koji se pokazao uspješnim. Dat ćemo ponovo šansu mladim ljudima- poručio je direktor Kamernog teatra 55, Emir Hadžihafizbegović.

Prve probe na novoj predstavi "Probudi me kad završi" mladih autora Mirze Skenderagića i Emira Hajrića počinju 23. septembra, a premijera je zakazana za 14. novembar.

Inače, Kamerni teatar ima 14 živih predstava i 22 izvođenja tokom mjeseca.

{$galerijaFotografija}

- Mirza je napisao sjajan dramski tekst koji je u konkurenciji od 144 teksta na beogradskom Hartefaktu nagrađen prvim mjestom. Sretni smo da će dva mlada čovjeka otvoriti sezonu- istakao je Hadžihafizbegović.

Skenderagić je iskazao zahvalnost na pruženoj prilici, naglašavajući da je njegov angažman bitna poruka i za njegove kolege, da ako imaju dobar tekst, mogu se nadati i prilici da rade.

- Tekst je moj glas koji sam dao svojoj generaciji, koja živi u sjećanju svojih roditelja na neka ljepša vremena. Ne možemo više živjeti u tim sjećanjima zarobljeni. Dakle, tekst govori o porodici koja živi 20 godina u svom stanu kao da se ta bivša država nije ni raspala- pojasnio je Skenderagić.

Reditelj Hajrić je dodao da tekst govori o smjeni generacija, odnosno kako gotovo nasilno jedna generacija tjera drugu da živi po njenom sjećanju.

Osim pomenute predstave u novoj sezoni Kamerni pokreće i niz drugih projekata kao što je osnivanje Fondacije "Žan Marolt" koja nosi ime po sjajnom glumcu.

Prije četiri godine, Kamerni je na čelu sa Hadžihafizbegovićem osnovao i nagradu "Žan Marolt" koja se dodjeljuje najboljeg glumcu u okviru festivala "Dani Jurislava Korenića".

- Potreba za osnivanjem Fondacije tinja godinama unatrag. Ove godine poklopili su se datumi i okolnosti. Deset je godina od Žanove smrti, a 25. septembra bi bio njegov 55 rođendan. Kroz Fondaciju želimo pomoći studentima Akademije scenskih umjetnosti. Sredstva od kupljenih karata 25. septembra bit će donirana studentu prve godine, i nadamo se da ćemo i ubuduće svake godine na taj datum igrati predstavu za jednog studenta- naglasila je glumica Tatjana Šoić.

Press Kamerni teatar 55
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.