open-navfaktor-logo
search
Polemika zbog Lečića
Kamerni teatar 55 će odigrati "Schindlerov lift" u Brčkom, ta predstava je važnija i bitnija od svih žirija svijeta
Obzirom da je tekst koji je na svom Facebook profilu objavio reditelj Kokan Mladenović, sa supotpisnikom Darkom Cvijetićem, piscem romana "Schindlerov lift",  u pojedinim medijima prezentiran kao odluka i stav Kamernog teatra 55, zvanično se kao teatar obraćamo ovim saopćenjem u cilju objektivnog informisanja javnosti.
21.11.2021. u 13:53
get url
text

Kamerni teatar 55 godinama je redovni natjecatelj sa mnogobrojnim predstavama na festivalu u Brčkom. Sa tog festivala donosili smo desetine nagrada i poštujemo energiju i želju svih ljudi oko festivala da on i danas traje i svjedoci smo kontinuiranog podizanja teatarskih i organizacijskih standarda tog festivala, što je za kulturni život bosansko hercegovačkog društva i te kako važno.

Zadnja događanja oko učešća gospodina Branislava Lečića u žiriju festivala, reakcija uprave Ateljea 212, reakcije redatelja i pisca naše velike i sjajne predstave "Schindlerov lift", Kokana Mladenovića i Darka Cvijetića, kao i razgovor svih učesnika u predstavi zajedno sa direktorom teatra, kao epilog polučili su našu odluku da svakako predstavu na festivalu odigramo, a da o daljoj inicijativi žirija u smislu natjecateljskih odluka i eventualnih nagrada odlučuje svaki nagrađeni pojedinac zasebno, odnosno, da li nagradu dodijeljenu od tog žirija, želi ili ne želi primiti.

Žao nam je da je festival u Brčkom postao temom dnevno političkih moralisanja i utvrđivanja etičkih svjetonazora, a ne omaž i slavljenje pozorišta kao mjesta kreacije, ushićenja i popravljanja stanja duha. U to ime pozivamo sve ljubitelje teatra u Brčkom da 23.11.2021. godine dođu u Dom kulture Brčko i prisustvuju jednoj velikoj teatarskoj priči o zločinu i nepresuđenom genocidu koji se u vrijeme teške agresije na BiH desio u gradu Prijedoru. Ova istina ispričana u romanu Darka Cvijetića, a vođena genijalnim rediteljskim rukopisom Kokana Mladenovića mnogo je važnija i bitnija od svih žirija svijeta, navodi se u saopćenju za javnost kojeg je, kako je navedeno, potpisao Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55 sa uposlenicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.