open-navfaktor-logo
search
Teatar
Kamerni sezonu zatvara premijerom: "Sporedni čovjek", elegija o izgubljenoj ljubavi i prohujalom vremenu
Poštivajući sve propisane mjere socijalne distance, predstava "Sporedni čovjek", autora Warrena Leighta, u režiji američkog reditelja Christophera Peditta, na sceni Kamernog teatra 55 zabilježit će četiri premijere i to 19, 20, 22. i 23. juna sa počecima u 20 sati.
18.06.2020. u 13:30
get url
text

"Sporedni čovjek" je elegija o jednoj izgubljenoj ljubavi, i jednom prohujalom vremenu.

U predstavi igraju Feđa Štukan (Gene), Vanesa Glođo (Terry), Saša Krmpotić (Clifford), Sabit Sejdinović (Al), Amar Selimović (Ziggy), Davor Golubović (Jonesy) i Dina Mušanović (Patsy).

- Nažalost, vidite u kakvim neprirodnim uslovima dočekujemo premijeru s obzirom na pošast koja nas je zadesila. Imat ćemo 46 gledalaca u prostoru koji ima 160 mjesta. Ne znam je li to pouka ili poruka teatru. Dok su tramvaji puni, trolejbusi puni mi moramo praviti razmake između gledalaca. Tako je kako je. Poštovat ćemo mjere. Ipak, jako sam sretan da završavamo sezonu sa ovom premijerom koja je trebala biti 19. marta.

"Sporedni čovjek" je komična i dirljiva priča o mladom čovjeku Clifordu. Predstava se pretapa između sadašnjosti i prošlosti, a Cliford je uvijek bio sporedni čovjek i u životu i karijeri. Ovakva predstava je trebala Kamernom. Mala digresija. Jako sam potresen smrću reditelja Igora Vuka Torbice koji je trebao ovdje da režira naredne godine, i da bude član žirija festivala "Dani Jurislava Korenića". Bio je veliki prijatelj našeg teatra. Nažalost oduzeo je sebi život, kako i zašto ne znam, ali njegov odlazak je veliki gubitak- kazao je Emir Hadžihafizbegović, v. d. direktora Kamernog teatra 55.

{$galerijaFotografija}

Dramaturg Vedran Fajković govorio je o piscu predstave koji je, kako je istakao, jedan vrlo zanimljiv dramaturg koji je za tekst "Sporedni čovjek" dobio nagradu Tony, a bio je i nominiran za Pulicera.

- Došao sam u vašu zemlju prije četiri godine, a prije toga, živio sam 30 godina u New Yorku. Zaljubio sam se u Sarajevo, a tu sam vratio i svoju strast prema teatru. Ovo mi je treća premijera ili produkcija u Sarajevu, a prva koju radim na bosanskom jeziku. Svojim roditeljskim radom želim prenijeti ljude u jedan sasvim novi prostor jazza i energije, a ova predstava to omogućava kroz muziku i atmosferu. Veoma sam zahvalan što imam ovu mogućnost da radim sa sedam veoma talentiranih glumaca. U Americi se ovakve stvari ne dešavaju tako često, ovaj vid koprodukcije. Napravili smo jedan predivan posao i predivnu predstavu - kazao je reditelj.

Vanesa Glođo glumica predstave kazala je da je sretna što će napokon imati premijeru i da će oni igrati kao pred punom salom jer i jedan čovjek je publika.

- Priča o čovjeku koji se bavi poslom od kojeg nema novca, i koji treba to da napusti, ali ne može. To je jedan ugao te porodične drame - istakla je Glođo.

Predstava je nastala u koprodukciji Kamernog teatra 55 i Balcan American Theatre.

- Odgovorno tvrdim da imamo još jedan hit u Kamernom - naglasio je Hadžihafizbegović.

Sporedni čovjek, press konferencija, 18.06.2020.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.