MUP KS

Kamere "upratile" veći broj prekršaja: Iz policije dali savjet za registraciju vozila

Objavljeno: 29.10.2019. u 14:43

Obzirom na to da je zabilježen veći broj prekršaja koji se odnosi na istek važnosti registracije, ovom prilikom savjetujemo građane, odnosno, vlasnike motornih vozila, da na vrijeme poduzmu neophodne aktivnosti u vezi sa produženjem važnosti registracije svog vozila, naveli su iz policije

U posljednje vrijeme Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je nabavila određeni broj uređaja sa kamerom za automatsko prepoznavanje i očitavanje registarskih oznaka, koji su postavljeni u više ulica i puteva na području Kantona Sarajevo.

Kako je saopćeno iz MUP-a KS, uređajima je omogućena automatska provjera važnosti registracije vozila, zatim provjera kroz evidenciju ukradenih vozila, a za strane registarske oznake provjerava se da li su vozila tih oznaka na pojedinim lokacijama u ovom kantonu zabilježena raspoloživim radarskim uređajima u činjenju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine ili prolaska kroz raskrsnicu na znak crvenog svjetla na semaforu.

- Obzirom na to da je zabilježen veći broj prekršaja koji se odnosi na istek važnosti registracije, ovom prilikom savjetujemo građane, odnosno, vlasnike motornih vozila, da na vrijeme poduzmu neophodne aktivnosti u vezi sa produženjem važnosti registracije svog vozila. Posebno napominjemo da je članom 15. stav (1) Pravilnika o registraciji vozila ("Službeni glasnik Bosne i Hercegovine" broj: 69/09), između ostalog, propisano da se zahtjev za produženje registracije podnosi prije isteka važenja registracije, ali ne prije 30 dana - navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako vlasnici, odnosno, korisnici vozila, mogu ranije podnijeti zahtjev za produženje registracije, čak do 30 dana prije isteka važnosti registracije, a pri tome to neće uticati na vremenski period na koji je vozilo već registrovano, shodno, važnosti potvrde o registraciji i zaključenom ugovoru o obaveznom osiguranju vozila.

- Produženjem važnosti registracije na vrijeme otklanja se rizik da vozači vozila budu zatečeni, odnosno, evidentirani da učestvuju u saobraćaju vozilom kojem je istekla važnost registracije, zbog čega bi bili prekršajno odgovorni, obzirom na to da je upravljanje vozilom u saobraćaju kojem je istekla važnost registracije prekršaj propisan Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini - naveli su iz policije.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije