Kamere snimile posljednje trenutke mrtve holandske manekenke: Šta se desilo Ivani Smit?

objavljeno: 09.02.2018. u 09:32

Sigurnosne kamere snimile su posljednje trenutke 18-godišnje holandske manekenke Ivane Smit, prije nego što je pronađena mrtva. 

Podsjetimo, Ivana je pala s balkona u Kuala Lumpuru.

Na snimku se vidi kako Ivanu niz hodnik na rukama nosi američki trgovac kriptovalutama Alexander Amad Johnson, dok je pored njega supruga Luana.

Šuška se da je u njihovom stanu održana svingerska zabava čiji su sudionici bili pod utjecajem droga. Ivanino tijelo pronađeno je tačno ispod terase njihovog stana, koji se nalazi na 14. spratu.

Policija je Ivaninu smrt pripisala konzumiranju alkohola i droga, ali britanski privatni detektiv Mark Williams-Thomas vjeruje da je bila mrtva i prije pada s balkona.

Kako kaže, da je poginula na britanskoj teritoriji, policija bi to istraživala kao ubistvo, naročito jer je holandski patolog Frank van de Goot zaključio da na mjestu Ivaninog pada nema tragova krvi, što sugerira da je bila mrtva i prije pada.

- Ne sumnjam, temeljeno na dokazima koje sam skupio te informacijama od forenzičara, da bi cijeli slučaj bio tretiran kao ubistvo da se dogodio u Velikoj Britaniji - rekao je.

Ivanin otac izjavio je da je policija brzo odustala od istrage te da su komšije para čuli viku iz stana. Dodao je i da je doznao da su Johnsonovi svingeri koji su u stan dovodili mlade manekenke.

Johnson je osnivač Everus Worlda, kompanije koja se bavi kriptovalutama, a sjedište joj je u Kuala Lumpuru.

U 7,30 sati Ivana je prijateljici poslala selfie s Lunom, koja je također manekenka.
Policija vjeruje da je dva sata kasnije pala s balkona na krov susjedne zgrade.

Njeno golo tijelo nađeno je tek oko 15 sati. Njene cipele i donje rublje još nisu pronađeni.

U Ivaninom tijelu pronađeni su alkohol, kokain i ecstasy. Njen otac je izjavio da je na vratu imala modrice koje su izgledale kao otisci prstiju.

I njen djed, koji već dvadeset godina živi u Maleziji, kaže da mu je nevjerovatno da je Ivana pala s 20. sprata i završila na šestom.

- Pronađena je tamo gola, gdje su joj cipele i donje rublje? Ne vjerujemo policiji jer nismo dobili fotografije ni izvještaj. Vjerujemo da se tu dogodilo nešto povezano s kriminalom - kaže djed nesretne djevojke.

Par tvrdi da nema veze s Ivaninom smrću. Alexander tvrdi da je u vrijeme njene smrti spavao, a Luna je izjavila da je vodila njihovo dijete u školu.