open-navfaktor-logo
search
Reprezentativac BiH
Kamenjaš: Kroz nastupe u Studentskom centru želim se nametnuti Budućnosti
Košarkaški reprezentativac Bone i Hercegovine i jedan od najperspektivnijih sportista naše zemlje Kenan Kamenjaš, od naredne sezone nosit će dres Studentskog centra iz Podgorice, filijale tamošnjeg aba-ligaša Budućnosti.
27.07.2021. u 10:39
get url
text

Dvadesetjednogodišnjak, koji je u nekoliko proteklih sezona provedenih u dresu sarajevskih Sparsa pokazao da se radi o velikom talentu i jednom od najdominantnijih igrača na poziciji centra, u dresu sarajevskog tima prošle sezone ABA 2 lige igrao je finale za plasman u prvu ABA ligu upravo protiv Studentskog centra, ali na žalost ljubitelja košarke u Sarajevu, Sparsi su u tom dvomeču poraženi.

Ipak, 207 cm visoki košarkaš proglašen je najboljim i najkorisnijim igračem ABA 2 lige, što je probudilo interes za njegovim angažmanom u redovima klubova iz Podgorice.

Kako je kazao u izjavi za Fenu, kroz nastupe u dresu Studentskog centra u narednoj sezoni pokušat će se nametnuti ekipi Budućnosti i treneru Aleksandru Đikiću, što bi predstavljalo značajan iskorak u njegovoj karijeri.

- Ako izuzmemo stipendijski ugovor koji sam imao u Sparsima, sa Studentskim centrom sam potpisao moj prvi profesionalni ugovor u karijeri. Dobro sam se individualno pripremao, ostalo je još sedam dana do početka priprema Studentskog centra gdje ću se pokušati odmah nametnuti radom i zalaganjem. Ovo je veliki korak u mojoj karijeri, želio sam ići korak po korak, da igram i stičem iskustvo u ABA ligi – rekao je Kamenjaš.

Navodi da bi sljedeća stepenica u njegovoj karijeri bilo nastupanje za ekipu Budućnosti, koja pored toga što je konkurent za osvajanje ABA lige, nastupa u Euro kupu.

Kamenjaš je povukao prijavu za izbor (draft) NBA lige, a prijavit će se ponovo sljedeće godine kada će imati zadnju priliku da to učini.

Kada je u pitanju reprezentacija BiH, Kamenjaš je zadovoljan dešavanjima u taboru ekipe koju predvodi selektor Vedran Bosnić.

- Mi smo jedna od namlađih selekcija u Evropi, Bosnić nas je uklopio veoma dobro, što smo i pokazali proteklim rezultatima kada smo bili najbolja reprezentacija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo – dodao je Kamenjaš.

Kamenjaš je sa Studentskim centrom potpisao četvorogodišnji ugovor. U posljednjoj sezoni ABA 2 lige, ovaj mladi košarkaš je u prosjeku postizao 15,7 poena i devet skokova. Bio je najkorisniji igrač drugog po snazi regionalnog takmičenja s prosječnim indeksom 26,1, treći najbolji strelac i najbolji skakač lige.

Također, pokrenuo je košarkaški kamp "Kenan Kamenjaš" u Ajdinovićima kod Olova, gdje će mladi košarkaši u netaknutoj prirodi "brusiti" svoje košarkaške vještine.

Prijave za kamp, koji će trajati od 2. do 6. augusta, su pri kraju, a Kamenjaš poziva najmlađe ljubitelje košarke da se ne vrijeme prijave, jer broj mjesta u kampu je ograničen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.