open-navfaktor-logo
search
Pripadnici OSBiH
Kamarić: Savez penzionera FBiH se buni protiv naših zahtjeva, po kojem koeficijentu su oni penzionisani?
Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) koji se penzionišu po novom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je stupio na snagu 2018. godine smatraju se diskriminiranim jer će njihove penzije biti mnogo niže od kolega iz OSBiH koji su se penzionisali po starom Zakonu o PIO-u. 
23.03.2022. u 15:31
get url
text

Zbog toga traže da imaju penzije u visini plaća i tim povodom na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH će se naći Prijedlog zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

"Ko je jamio, jamio"

Ovim izmjenama se oštro protivi Savez udruženja penzionera Federacije BiH uz obrazloženje kako se time favoriziraju pojedine kategorije penzionera u odnosu na ostale penzionere čije su penzije skromne i ne zadovoljavaju osnovne životne potrebe.

Ovaj prijedlog je već usvojen na Zastupničkom domu FBiH, a predlagač u Domu naroda je delegat Ivo Tadić, predsjednik Kluba delegata hrvatskog naroda.

- Imamo ljude koji su otišli po uredbama iz rata, koji imaju koeficijent 1,48, a sa uvećanjem su dostigli 1,7. Između ostalih, u toj populaciji je čitav Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH na čelu sa Redžom Mehićem. Mi smo tražili najniži benefit učešća u ratu, nisu nam dali, bunili su se ti isti, pa nam se čini da se radi po onoj: "Ko je jamio, jamio". I sada smo u saradnji sa politikom dobili mogućnost za povećanje koeficijenta, da dobijemo penzije u visini plaće.

Tražimo da nam to ne osporavaju. Znači, ako su oni kroz stari Zakon o PIO-u dobili više, 72, odnosno, 120 posto, zašto mi ne bismo dobili 29 posto. Nas je 2.300 - rekao nam je Zijad Kamarić, predstavnik penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH.

Isti čin, različite penzije 

U obrazloženju predloženih izmjena zakona stoji kako su visine isplaćenih penzija za profesionalna vojna lica koja su pravo na penziju ostvarili do 28.2.2018. godine (po starom Zakonu o PIO-u) drastično veće, za 81,6 posto, u odnosu na visinu penzija profesionalnih vojnih lica koja pravo na penziju ostvaruju poslije 1. marta 2018. godine. Primjera radi, u istom činu vodnika, jedni imaju 1.072 KM penziju, a drugi 590,75 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.