open-navfaktor-logo
search
Liga nacija
Kalkulacija nikad dosta: Ovo je rezervni plan Zmajeva za plasman na EURO
Za razliku od terena, na kojem, nerijetko, posrćemo i nakon najmanjih prepreka, gledajući kalkulacije uvijek "pronađemo" način kako da se domognemo one pozicije koja nam odgovara...
13.06.2019. u 20:48
get url
text

Kada bi se "bodovala" matematika i kalkulacije Bosna i Hercegovina bi bila i evropski i svjetski prvak. Ne samo u fudbalu, nego i svim sportovima koji postoje i kojima se neko bavi na našim prostorima.

Za razliku od terena, na kojem, nerijetko, posrćemo i nakon najmanjih prepreka, gledajući računice i kalkulacije uvijek "pronađemo" način kako da se domognemo one pozicije koja nam odgovara. Sve dok postoje i teoretske šanse. I tako u krug...

Već smo napravili kalkulacije kako će naši rukometaši izboriti plasman na Evropsko prvenstvo, a počelo je "trasiranje puta" i fudbalskim Zmajevima na završnu smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Mane iz Torina

Izabranici Roberta Prosinečkog sa dva poraza u 3. i 4. kolu kvalifikacija već su daleko od prve dvije pozicije koje vode na EP. Naravno, ništa nije gotovo, proboj na drugo mjesto nije nemoguća misija, posebno zbog činjenice da su Edin Džeko i društvo u Italiji pokazali znatno drugačije lice od bruke u Finskoj. Nastup protiv Azzurra ohrabrenje je pred nastavak kvalifikacija i treba vjerovati da je poraz u Tampereu bio samo loš dan.

U Torinu je bilo dobrih stvari, ali i mana, odnosno onih stvari koje trebamo popraviti. Pojedinci poput Elvisa Sarića, očito nisu dorasli najvećim izazovima, a ako želimo na EP moramo biti na najvećoj razini. Muhamed Bešić se mora uozbiljiti, neshvatljivo je zašto selektor "bojkotuje" neke igrače (Izet Hajrović, Sanjin Prcić). Također, i selektor Prosinečki lošim reakcijama u finišu meča pokazao je mane koje će morati ispraviti... No, vjerujemo da će struka postaviti stvari na svoje mjesto i da će Zmajevi do kraja kvalifikacija skupo prodati kožu.

A šta ako ne uspijemo kroz kvalifikacije? Naravno, postoji i rezervni plan za plasman na EURO, a on se zove Liga nacija. Zmajevi su osvajanjem prvog mjesta u našoj grupi izborili play-off za EP.

UEFA je već ranije najavila da će Evropsko prvenstvo 2020. godine igrati 20 reprezentacija koje to osiguraju kroz kvalifikacije (po prve dvije iz svih deset grupa), te pobjednici četiri play-offa (Liga nacija A, B, C i D). Znači, četiri turnira play-offa ili kako mnogi vole reći baraž, će se sigurno igrati.

Da ne bude zabune, Portugal koji je prošle nedjelje osvojio Ligu nacija na završnom turniru pred domaćim navijačima nije osigurao plasman na EP, pa će se play-off igrati i u Ligi A, te u Ligama B, C i D.

Ukoliko neka od reprezentacija koja je izborila play-off osigura plasman na EP kroz kvalifikacije njegovo mjesto zauzet će tim koji je u Ligi nacija bio plasiran na mjesto ispod nje.

U ovom trenutku teško je kalkulisati o imenima potencijalnih rivala, jer je u igru "milion kombinacija". Izvjesno je samo da bi Zmajevi mogli igrati i protiv reprezentacija iz Lige A, kao i iz Lige C...

Podsjetimo, u Ligi A u premijernom izdanju Lige nacija igrali su: Portugal, Holandija, Engleska, Švicarska, Francuska, Njemačka, Belgija, Island, Italija, Poljska, Španija i Hrvatska.

Ligu B sačinjavali su: BiH, Ukrajina, Češka, Slovačka, Švedska, Rusija, Turska, Austrija, Sjeverna Irska, Danska, Vels i Irska, dok su u Ligi C nastupili: Škotska, Izrael, Albanija, Finska, Mađarska, Grčka, Estonija, Norveška, Bugarska, Kipar, Slovenija, Srbija, Rumunija, Crna Gora, Litvanija.

A upravo među imenima ovih reprezentacija, u zavisnosti od raspleta kvalifikacija, možemo tražiti eventualnog protivnika u play-offu (ili kako mnogi vole reći baražu).

Kada se igra play-off?

Play-off Lige nacija na rasporedu je od 26. do 31. marta 2020. godine, a po četiri reprezentacije igrat će u svakom play-offu. Igrat će se jednokružno (Kup sistem), a pobjednici polufinalnih dvoboja sastat će se u finalu, kada ćemo dobiti i pobjednike, odnosno četiri posljednja učesnika Evropskog prvenstva. Domaćin polufinala odredit će plasman u grupama, a domaćin finala odredit će se žrijebom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.