navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Makedonska diva

Kaliopi za Faktor: Samo glas bez emocija ne bi vrijedio ništa

Nemoguće je baviti se ovim poslom kako ga ja shvatam i radim, a ne prosuti emocije poput Nijagarinih vodopada

Objavljeno: 10.09.2019. u 21:49
get url
text

Makedonska muzička diva Kaliopi početkom oktobra stiže na jesenju turneju po Bosni i Hercegovini. Seriju koncerata počet će u Mostaru 4. oktobra, nakon čega slijede nastupi u Sarajevu, Zenici i Tuzli, a turneju završava u Bijeljini i Brčkom.

Manje od mjesec dana je ostalo do početka Vaše jesenje turneje po BiH. Kako se pripremate i koliko je prošlo od Vašeg posljednjeg koncerta u BiH? Kako ga se sjećate?

- Prošle su dvije godine od zadnje turneje u kojoj sam uživala pjevajući u prepunim dvorama. Danas se radujem ponovnom susretu i obećavam da ću napraviti još bolje koncerte u mojoj voljenoj Bosni i Hercegovini.

Šta pripremate za publiku u oktobru i šta ona može očekivati od koncerata?

- Bit će to miks novih pjesama, hitova koje već publika zna i, svakako, nekoliko mojih neizbježnih evergreena. Neka sve ostalo bude iznenađenje, jer znam da to publika voli.

U osam dana održat ćete šest koncerata u BiH. Je li Vam taj tempo bude naporan i kako se opuštate i odmarate u pauzama koncerata?

- U međuvremenu mi je menadžment javio da su zakazana još tri nova koncerta u BiH, tako da ću sigurno posjetiti devet ili deset gradova u BiH, što me jako raduje. Ja danas uopšte ne razmišljam o naporu, jer je meni svaki koncert praznik.

Krajem prošle godine najavljivali ste ulazak u studio na proljeće i snimanje novog albuma. Kako se stvari trenutno odvijaju na tom studijskom planu? Kada je planiran izlazak albuma?

- S obzirom da sam ja tokom cijele ove godine koncertno jako aktivna, stvari su se malo pomjerile, аli paralelno se radi i na albumu.

Većina pjevača se teško odlučuje na snimanje albuma u današnje vrijeme. Popularni su singlovi i tako povremeno obraduju publiku po jednom pjesmom. Kakav je Vaš stav po tom pitanju?

- Mislim da su moje kolege donekle u pravu, jer je suludo u današnje vrijeme snimati album svake treće ili četvrte godine. Publiku možda više veseli da dobije dva ili tri singla godišnje. Ja sam ona generacija koja voli albume, a pri tome sam i malo luda, tako da, vidjet ćemo. Možda se opametim, pa raskomadam album u singlove.

Na aktuelnim pjesmama “Presuda“ i „Hajde da pjevamo“ radili ste sa Romeom Grillom, s kojim ste najavljivali i rad na novom albumu. On je autor velikog broja vaših pjesama, ali i vaš bivši suprug. To dokazuje da vjerujete u prijateljstvo nakon braka, što je, priznaćete, rijetkost među parovima? Da li bolje funkcionišete kao muzički saradnici nego što ste kao supružnici i zašto?

- I privatno i poslovno mi funkcionišemo jednako fantastično. A to kao supružnici, to je bilo tako davno, da se toga i ne sjećam.

Emocije, ljubav i romantika su teme koje se provlače kroz Vaše pjesme. Jeste li privatno romantični i emotivni, i da li emocije lako otkrivate pred ljudima?

- Nemoguće je baviti se ovim poslom kako ga ja shvatam i radim, a ne prosuti emocije poput Nijagarinih vodopada. Moje pjesme su životne, tako ih publika doživljava i, vjerujte, samo glas bez emocija ne bi vrijedio ništa.