open-navfaktor-logo
search
Ankara
Kalin: Prioritet Turske u Libiji jeste primirje i zaustavljanje sukoba
Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin kazao je kako je prioritet što prije zaustaviti sukobe u Libiji i uspostaviti primirje
07.01.2020. u 19:53
get url
text

Prioritet Turske je zaustavljanje sukoba i uspostavljanje primirja u Libiji, rekao je glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin u utorak.

-Prioritet Turske u Libiji jeste što prije zaustaviti sukobe i uspostaviti primirje - rekao je Kalin u izjavi za medije nakon sastanka kabineta u Ankari.

Prošle sedmice je turski parlment usvojio prijedlog koji omogućava slanje trupa kao vojnu pomoć Vladi nacionalnog jedinstva Libije, koju je priznao UN. Potpisana su dva odvojena pakta: jedan od vojnoj saradnji, a drugi o pomorskim granicama zemalja u Istočnom Mediteranu. Kalin je istovremeno kritizirao globalnu zajednicu jer ne osuđuje napade koje izvodi Khalifa Haftar.

Osvrnuo se i na pojačane tenzije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana ističući kako Turska ne traži ulogu posrednika među dvjema zemljama. 

-Trenutno, nemamo nikakva očekivanja, zahtjeve ili tvrdnje da budemo posrednici. Turska je među nekoliko zemalja koje mogu razgovarati i sa SAD-om i s Iranom, ako ne i najvažnija - rekao je Kalin.

Dodao je kako će Turska nastaviti slati poziv na razumno i smireno djelovanje usljed tenzija između SAD-a i Irana. Qassem Soleimani, general snaga Quds, elitne jedinice Iranske revolucionarne garde i Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik čelnika grupe Hashd al-Shaabi ubijeni su u američkom zračnom napadu u petak u Bagdadu.

Ubistvo Soleimanija dovelo je do eskalacije tenzija između SAD-a i Irana, a Teheran je obećao osvetu za ubistvo i najavio da će prestati poštivati nuklearni dogovor iz 2015.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.