open-navfaktor-logo
search
Razgovor sa Boltonom
Kalin izrazio zabrinutost zbog odluke američke administracije
U saopćenju Ureda predsjednika Republike Turske se navodi da je razgovarano i o odluci Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o pokretanju postupka isključivanja Turske iz programa F-35
18.07.2019. u 17:41
get url
text

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin i savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući John Bolton razgovarali su telefonom o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ureda predsjednika Republike Turske se navodi da je razgovarano i o odluci Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o pokretanju postupka isključivanja Turske iz programa F-35.

Kalin je tokom razgovora otvoreno izrazio zabrinutost zbog takve odluke američke administracije, dodajući da se odnosi Turske i SAD-a neće kretati u pravom smjeru ukoliko se nastavi s jednostranim pritiscima. Razgovarano je i o formiranju sigurne zone na sjeveru Sirije, a Kalin je američkom kolegi prenio zabrinutosti Turske u vezi s pitanjem sigurnosti.

Dotakli su se i posljednjih dešavanja u Libiji te se složili da se sve strane trebaju fokusirati na postizanje političkog rješenja u toj zemlji. Naglašen je značaj nastavka aktivnosti kako bi Turska i SAD dostigli zacrtani cilj trgovinske razmjene u visini od 75 milijardi dolara.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.