open-navfaktor-logo
search
Udruženje u Mostaru
Kaligrafija okuplja ljude iz cijele BiH: Radovi majstora Muniba krase sahat-kulu u Mekki
Početke rada veže za prve kaligrafske radionice organizirane u Mostaru prije osam godina
07.01.2020. u 20:29
get url
text

Iako je Bosna i Hercegovina kroz svoju bogatu prošlost imala mnoštvo vještih ljudi kada je riječ o orijentalnoj umjetnosti, vrijeme je ovaj tip kreativnog stvaranja skoro potpuno potisnulo iz upotrebe.
Ipak, u posljednjih nekoliko godina orijentalna umjetnost ponovo se diže iz pepela i sve je više kaligrafa, ebruzena i drugih umjetnika.

Sve veća zaintersiranost za izučavanje tradicionalne orijentalne umjetnosti lijepog pisanja, gdje se ljepotom ispisa želi iskazati poštovanje prema onom što se piše, bila je povod za osnivanje Udruženja za umjetnost kulturu i edukaciju "Kaligraf" u Mostaru, na čijem čelu se nalazi proslavljeni kaligraf Munib Obradović.

Majstor kaligrafije, Mostarac Munib Obradović donosi je na divan i originalan način. Višestruko je nagrađivan te počašćen činjenicom da njegovi radovi ukrašavaju i sahat-kulu u Mekki.

Prostorije udruženja se nalaze u kompleksu novoizgrađenog Bazara nedaleko od Starog mosta. Udruženje se pored kaligrafije bavi i ostalim vidovima orijentalne umjetnosti, ornamentikom i ebru tehnikom, kao i drugim tehnikama koje mogu da posluže kao novi izraz pri izradi.

Početke rada veže za prve kaligrafske radionice organizirane u Mostaru prije osam godina. U radu udruženja tri puta sedmično sudjeluje oko 70-tak članova svih starosnih kategorija.

{$galerijaFotografija}

- Naši članovi su već godinama istinski zaljubljenici u ovu vrstu umjetnosti. Udruženje je nastalo kroz uspješno organizovane kaligrafske radionica i izložbe naših članova u Mostaru i drugim gradovima BiH. Mnogo naših levhi krasi brojne prostore. Tako se rodila ideja da se udruženje formira gdje ćemo imati prostorije za rad i usavršavanje te galeriju u kojoj ćemo izložiti radove - priča nam Obradović kako je nastalo jedino udruženje i galerija kaligrafije u BiH.

Baziraju rad na njegovanju tradicionalne kaligrafije, uz materijale kakvi su se nekada koristili, no uvažavajući novije koji su danas poznati, a sve to s ciljem postizanja vizualnog savršenstva čudesnog arapskog pisma. Tradicionalna impregnacija papira prije korištenja za kaligrafiju i ornamentiku vrši se pomoću nišeste (gustin) i vode te bjelanca i stipse.

- Papir se prvo impregnira, sa sedam do 12 slojeva. Premazuje se od dva do četiri puta nišestom koja se kuha s vodom, zatim glača originalnim glačalom izrađenim od poludragog kamena. Svaki premaz treba da se osuši. Zatim se izdvoji tečna faza iz bjelanceta u kome je rastvorena stipsa i premazuje dva do tri puta papir. Nakon zadnjeg premaza, papir se ostavi na prirodno sušenje šest mjeseci. Što se duže suši, bolji je za pisanje. Ta impregnacija štiti papir i daje mogućnost korekcije. Može se obrisati samo jednom. Imamo pravo na jednu grešku na jednom mjestu, zbog čega svaki potez treba s oprezom praviti - pojašnjava proces, uz napomenu da papir može i da se boji, te kako je izvorna praksa da se premazuje crnim čajem.
Cijeli proces se pozitivno odražava i na nervni sistem, obzirom da se većina radnji izvodi vrhovima prstiju, gdje su nervni završetci.

- Dodirom kalema, prilikom pisanja, dolazi do relaksacije kompletnog nervnog sistema preko nervnih završetaka. Osjetimo da smo znatno smireniji nego ranije. Ko jednom proba tek shvati o čemu je riječ pojašnjava Obradović u čemu je tajna što okuplja članove iz cijele države.

Ponosi se brojnošću članova kojima predaje, a ističe i činjenicu da kod njega ne uče samo muslimani arapsku kaligrafiju.

Kaligrafija Mostar
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.