open-navfaktor-logo
search
Projekti
Kalesija: Hiljadu i po domaćinstava će dobiti LED sijalice za uštedu struje
Za namjene i provođenje ovog sporazuma Općina Kalesija će izdvojiti 15.000 KM , dok će Caritas izdvojiti 23.100 KM
15.01.2020. u 12:28
get url
text

Načelnik Kalesije Sead Džafić danas je potpisao sporazum o međusobnoj saradnji između Caritasa Švicarske i Općine Kalesija na projektu "Socio-ekonomsko osnaživanje, suprostavljanjem energetskom siromaštvu". Ovim sporazumom se utvrđuju međusobna prava i obaveze Caritasa i Općine Kalesija za realizaciju projektnih aktivnosti, koje podrazumijevaju ankete i savjetovanje građana.

-Mi smo danas potpisali sporazum u kojem stoji da će Caritas preko realizatora projekta a to je Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle obići oko 1.500 domaćinstava na području naše općine gdje će biti podjeljene led sijalice kako bi se smanjila potrošnja energije - kazao je Džafić.

On ističe da će građani imati mogućnost i da se informišu o tome kako da uštede energiju, kako da smanje potrošnju u domaćinstvima i slično.

Fuad Imamović, rukovodilac projekta, prilikom potpisivanja ugovora kazao je da je Općina Kalesija izabrana među šest općina u TK u kojoj će se ovaj projekat provoditi, a isto tako načelnika je upoznao sa mogućnošću da jedna od obrazovnih ustanova u Kalesiji dobije toplotne pumpe čime bi se smanjila upotreba uglja, a samim tim i zagađenje zraka.

Džemila Agić iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle ističe da je ovo dobar projekat koji će pomoći da se smanji zagađenje u TK jer smo svjedoci da posebno u ovim danima imamo zagađenje zraka koje utiče na zdravlje ljudi. Za namjene i provođenje ovog sporazuma Općina Kalesija će izdvojiti 15.000 KM , dok će Caritas izdvojiti 23.100 KM. Projekat počinje sa realizacijom od sutra i trajat će do 31.08. naredne godine, saopćila je Općina Kalesija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.