open-navfaktor-logo
search
Pritisak i savjest
Kakvu je poruku Konaković ostavio na stolu ministrici Bogunić pa je podnijela ostavku?
Moje čvrsto opredjeljenje da obavljajući povjerenu dužnost, u svakoj prilici štitim interese Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Kantona Sarajevo, uz nesebično zalaganje za zaštitu ljudskih prava i sloboda, bilo je i ostat će iznad svakog partikularnog interesa
25.07.2019. u 07:50
get url
text

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić podnijela je 19. jula premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti ostavku na tu poziciju. Ostavka je uslijedila samo dan nakon sjednice Vlade, sa čijeg je dnevnog reda resorna ministrica povukla Odluku o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Navodno, kap koja je prelila čašu, bila je Konakovićeva pisana poruka koju je ministrica Bogunić 19. jula ujutro zatekla na svom radnom stolu. O ovome se među vladajućom "šestorkom" priča već danima, a pojedini navode čak i da su vidjeli tu poruku. U poruci, kako se to prepričava u skupštinskim kuloarima, navodno je poručeno ministrici Bogunić "ili Zakon ili se kupi odavde".

U dopisu upućenom Forti, Bogunić je napisala da ostavku podnosi "zbog nemogućnosti da dužnost koja joj je povjerena obavlja savjesno, uz pridržavanje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine".

-Moje čvrsto opredjeljenje da obavljajući povjerenu dužnost, u svakoj prilici štitim interese Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Kantona Sarajevo, uz nesebično zalaganje za zaštitu ljudskih prava i sloboda, bilo je i ostat će iznad svakog partikularnog interesa. Kako ne postoje pretpostavke da povjerenu dužnost nastavim obavljati u skladu sa položenom zakletvom, čast i dostojanstvo me obavezuju da se povučem sa funkcije ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS - napisala je u svom pismu Bogunić.

A da je riječ o partikularnom interesu (kako je to navela Bogunić u ostavci), te da je kuliminirao sukob između ministrice koja želi raditi isključivo u skladu sa zakonom i predsjednika Naroda i pravde, jasno je nakon jučerašnjeg istupa Elmedina Konakovića, koji je ničim izazvano, organizirao press konferenciju u funkciji "premijera" ili "ministra obrazovanja" ili predsjedavajućeg Skupštine ili predsjednika jedne stranke.    

Uz to, ponašao se govoreći o prethodnom sazivu Vlade Kantona Sarajevo, kao da je neko drugi bio na njenom čelu (2015-2018), a ne on, i kao da neka druga vlada, a ne ona kojom je on rukovodio, "greškom" dozvolila da Klinički centar "okupira" Medicinski fakultet jer "od 147 članova ovog Vijeća, njih skoro 90 dolazi iz ove ustanove". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.